Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

27-03-2017

Baltkrievu namā skolēni sauca pavasari


Trešdien, 2017.gada 22.martā Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) notika izglītojošā spēles nodarbība un meistarklases skolēniem „Gukanne vjasni”. Šo nosaukumu var pārtulkot kā „pavasara saucieni”. Šos skaistus un gaišus svētkus sāk svinēt ar 14.martu, kamēr „neatnāks” pavasaris.

Baltkrievu ieražu svētku īpatnība ir tāda, ka tajos ir atrodami agromājsaimniecības, pagāniskie un kristiešu elementi. „Gukanne vjasni”- pirmie pavasara svētki. Jaunās meitenes satikās paaugstinājumos (lai būtu tuvāk nebesīm) un dziedāja dziesmas- vesņanki, kurās sauca pavasari, dejoja riņķadejas, sadedzināja ziemas lelli, tapāt kā Masļeņicā (Meteņi). Dziesmu un riņķadeju laikā ar vārdiem „Cīruļi, atlidojiet, pavasari atnesiet” viņi meta augšā putnus – cīruļus, bridējputnus un stārķus no mīklas, kas varētu sekmēt ātro pavasara atnākšanu. Agrais pavasaris solīja lauksaimniekiem bagāto ražu. Bērni šajā laikā skraidīja no vienas mājas uz otro, dziedāja dziesmas un novēlēja veselību un bagāto ražu, bet saimnieki cienāja mazos bērnus.

Lai tuvāk iepazītos ar baltkrievu tautas pavasara saukšanas tradīciju, Baltkrievu namu apmeklēja Daugavpils 15.vidusskolas 3.klases audzēkņi.

Kultūras pasākumu organizatore Irina Apeināne novadīja ekskursiju Baltkrievu kultūras centrā un iepazīstināja bērnus ar baltkrievu nacionālajiem tautas tērpiem, fotoizstādi, tautas bibliotēku, ekspozīciju „Baltkrievu namiņš”. Bērniem interesēja viss, bet visvairāk iepatikās 20.gadsimta zemnieku darba un sadzīves priekšmeti, kurus viņi varēja pataustīt ar rokām un uzzinātvairāk par to nozīmi.

Pēc ekskursijas BKC metodiķe Marija Pometjko pastāstīja skolēniem par svētku „Gukanne vjasni” svinēšanas tradīcijām un elementiem, bērni minēja mīklas baltkrievu valodā; par pareizo atbildi no „burvju lādes” ņēma saldo balvu. Pēc videofilmas „Gukanne vjasni” noskatīšanās, bērni līmēja putnus-vicinanku (aplikācija no papīra) uz krāsainās atklātnes un izkrāsoja tos.

Skolēniem ļoti patika nodarbība. Viņi uzzināja daudz jaunā un interesanta par baltkrievu kultūru un tradīcijām; iemācījās baltkrievu vārdus: «добры дзень» (labdien), «цукерка» (konfekte), «калі ласка» (lūdzu), «дзякуй» (paldies), «куфэрак» (lāde), «бусел» (stārķis), «да пабачэння» (uz redzešanos); iepazinās ar Baltkrievijas tradicionālo dekoratīvi lietisķās mākslas veidu – vicinanku. Tējas dzeršana un fotografēšanās rādīja vēl vairāk pozitīvo emociju, tāpēc bērni nodarbības beigās uz mājām aiznesa ne tikai atklātnes, kurus rādīja ar savām rokām, bet arī jaunās zināšanas un labu noskaņojumu.      

 

        

Baltkrievu kultūras centrs 




Atpakaļ