Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

23-03-2017

Notiks izrādes pirmizrāde pēc Valentīnas Kozlovskas daiļdarba


2017.gadā norit 110 gadi kopš dzejnieces, rakstnieces, folkloristes Valentīnas Kozlovskas dzimšanas, kura ienāca Latvijas starpkaru perioda baltkrievu literatūras vēsturē ar pseidonīmu Lesnaja Kvetka. Viņas dzīve bija traģiski spilgta un īsa. Rakstnieces jubilejai ir veltīta izrādes “Ziemassvētku vakarā” pirmizrāde pēc Valentīnas Kozlovskas darba, kuru iestudēja teātra studija “Pauļinka”. Izrāde notiks 2017.gada 24.martā plkst. 18.00 Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC). Aicinām atklāt sev jauno vārdu kultūrā.

Valentīna Kozlovska (Lesnaja Kvetka) – dzimusi Latgalē, dzejniece, rakstniece un folkloriste. Viņas dzimtene – Ludzas novads, vecāki bija zemnieki un viņiem piederēja saimniecība pie Baltkrievijas robežas. 20 gados, pēc Daugavpils Valsts baltkrievu ģimnāzijas pabeigšanas V.Kozlovska pārcēlās no Latvijas uz Minsku un iestājās medicīnas institūtā. Viņas liktenis bija traģisks. Gāja bojā Padomju Baltktievijā un tika notiesāta kā Latvijas spiedze un līdz pat šim brīdim nav zināms, kur tika apglabāta.

Vienīgais, kas palika piemiņā no viņas – daži darbi, kuri tika publicēti Latvijas starpkaru perioda baltkrievu periodikas izdevumos. Valentīnas Kozlovskas daiļdarbi atsevišķajā grāmatā netika izdoti līdz pat šim brīdim. Tikai 2016.gadā Minskā tika izdota grāmata “Pētera Sokola un Valentīnas Kozlovskas atlasītie darbi”, kuru sastādīja rakstnieki Mihails Kozlovskis un Sergejs Paņizņiks. Šie rakstnieki saglabā nepelnīti aizmirsto Latvijas baltkrievu izcelsmes literātu vārdus.

Luga “Ziemassvētku vakarā” – neliela, jocīga, ar vienkāršu un saprotamu Ziemassvētku zīlēšanas, sieviešu draudzības un cilvēcisko attiecību sižetu. Kopumā, ir par ko pasmieties un padomāt. Izrādi parādīs BKC teātra studija “Pauļinka” (mākslinieciskā vadītāja Inessa Kozlovska).

Vakarā skanēs V.Kozlovskas dzeja un dziesmas.

Radošais vakars notiks piektdien, 2017.gada 24.martā, plkst. 18.00., Daugavpilī, Kultūras pilī, Smilšu iela 92, 3.stāvs, 305.kab.

Sirsnīgi aicinām!

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Marija Pometjko, BKC metodiķe,

t. 654 24695, 29811969, cbk@inbox.lv, www.bkc.daugavpils.lv ,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC, 305.-306.kab.

 




Atpakaļ