Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

13-01-2017

Daugavpiliešu lasītākās grāmatas 2016. gadā


Kā ierasts gada sākumā Latgales Centrālā bibliotēka atskatās uz aizvadītā gada grāmatu izsniegumu tendencēm, lai noteiktu pagājušā gada lasītāju iecienītākās grāmatas pieaugušo, kā arī bērnu un jauniešu kategorijās.

2016. gadā Daugavpils lasītāji bija īpaši iecienījuši latviešu oriģinālliteratūru. Lasītāko izdevumu saraksta pirmās trīs vietas ieņem populārajā vēsturisko romānu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts” iznākušās grāmatas – Noras Ikstenas “Mātes piens”, Māra Bērziņa “Svina garša” un Gundegas Repšes “Bogene”. Zīmīgi, ka decembrī Latgales Centrālā bibliotēka rīkoja lasītāju tikšanos ar Gundegu Repši, kuras laikā notika saruna par šo grāmatu. 2013. gadā iznākušais Māras Zālītes romāns “Pieci pirksti” divus gadus pēc kārtas turējās lasītāko grāmatu trijniekā, bet 2016. gadā noslīdēja uz piekto vietu. Savukārt topa sestajā vietā ierindojās Rūdolfa Blaumaņa stāstu krājums, apliecinot, ka interese par klasiku, jo īpaši par autoriem un darbiem, kas iekļauti skolu obligātās literatūras programmā, ir pastāvīga.

Kā ik gadu lasītāko grāmatu topā parādās arī latviski tulkotā aizrobežu literatūra. Šogad lasītāji bija īpaši iecienījuši apgādos “Kontinents” un “Zvaigzne ABC” klajā nākušos Noras Robertsas, Sūzenas Elizabetes Filipsas un Lizas Fenvikas jaunākos romantiskos romānus. Ārzemju klasiķus un nemainīgas vērtības topā pārstāv Viljams Šekspīrs un viņa traģēdija “Hamlets”.

Bērnu un jauniešu literatūras grupā lasītāko grāmatu top-10 jau tradicionāli veido Vislatvijas lasītveicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” grāmatas, to vidū gan latviešu oriģinālliteratūra, gan tulkojumi no citām valodām. Spriežot pēc izsniegumu tendencēm, čaklākie lasītāji ir bērni vecuma grupā 5+, jo tieši šīs vecuma grupas grāmatas topā ieņem pirmās vietas. Taču priecē, ka pusaudži arī lasa, lai arī mazāk par jaunākā vecuma bērniem, jo 2016. gada lasītāko grāmatu desmitniekā iekļuvušas arī trīs grāmatas bērniem vecumā no 11 un 15 gadiem.  

Ar pieprasītāko pieaugušo literatūras izdevumu TOP-10 ir iespējams iepazīties šeit.
Ar pieprasītāko bērnu grāmatu TOP-10 ir iespējams iepazīties šeit.

Informāciju sagatavoja:

LCB sabiedrisko attiecību speciāliste

Inga Gedžūne

Tālr.: 65476345

e-pasts: inga.gedzune@lcb.lv




Atpakaļ