Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

09-01-2017

Janvāra sals netraucēja baltkrievu Kaļadu svinībām


Sestdien, 2017.gada 7.janvārī bija saulains un mēreni sals laiks, termometra rādītājs bija sasniedzis -25 grādus. Taču tas netraucēja Daugavpils baltkrieviem tikties Vienības namā, lai silti un jautri nosvinētu Kaļadi (Ziemassvētki) un iepazīstināt pilsētas iedzīvotājus ar savām tradīcijām. Baltkrievu kultūras centrs sagatavoja interesantu programmu pilsētas bērniem, kurā tika iekļautas gan radošās meistardarbnīcas, gan teatralizēts uzvedums.

Tautas ieražu svētku aplī Kaļadi jau sen aizņem pirmo vietu. Ar kristietības ienākšanu Kaļadi tika veltīti Ziemassvētku un Kristietības  reliģiskajiem svētkiem. Baltkrievijā Kaļadu kristiešu ieražu svinēšana cieši saistīta ar tautas svētku tradīcijām. Svētku galvenā īpašība – staigāšana Kazas, Lāča, Čigānietes maskās, dziedot dziesmas, spēlējot un zīlējot.

7.janvārī Vienības namā daugavpilieši iepazinās ar baltkrievu Kaļadu svinēšanas tradīcijām. Meistardarbnīcās bērni un pieagušie izgatavoja Ziemassvētku atklātnes un suvenīrus ar ažūra papīra elementiem (vicinanka), piedalījās teatralizētajā uzvedumā.

Uz svētku pasākumu gāja ģimenes ar bērniem, vecvecāķi ar mazbērniem. Daudzi atbalstīja svētku tematiku un gāja tērpos un maskas, kas radīja Kaļadu noskaņojumu ar ķekatniekiem, jokiem, dziesmām un dejām.

Ķekatnieku galvenais tēls ir Kaza. Pēc ticējumiem, Kaza izdzen no mājām slikto garu, sekmē ražu un peļņu saimnieku mājās. Bet, lai tas viss notiktu, saimniekiem vajadzēja glaimot Kazu ar monētiņām un saldiem našķiem.

Šajā dienā pilsētas iedzīvotāji varēja paskatīties kā Kaza ar Ziemassvētku zvaigzni sēja labklājības un labu vēlējuma graudus namā; kā saimniece Ļavoņiha  satiek ķekatniekus; varēja dejot ar Ļavonu un spēlēt līdzi bungas; varēja dejot riņķa dejas ar Zaķi; minēt mīklas kopā ar Lāci un Meža būtni. Čigāniete zīlēja un teica, ka nākamais gads būs sekmīgs, nesīs pārmaiņas un labklājību.

Bērni ar prieku satika Salaveci un Sniegbaltīti, kuri cienāja bērnus ar saldajām dāvanām par izlasīto dzeju vai izpildīto dziesmu. Baltkrievu Kaļadi visi dalībnieki ar lielāko prieku dziedāja Ziemassvētku dziesmas, spēlēja spēles, interesanti un jautri pavadīja laiku kopā ar Baltkrievu kultūras centru un lielās Daugavpils baltkrievu diasporas pārstāvjiem.

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Inessa Kozlovska, teātra studijas “Pauļinka” vadītāja,

t. 654 24695, 22010006, cbk@inbox.lv, www.bkc.daugavpils.lv

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC- 3. stāvs, 305.-306.kab. 




Atpakaļ