Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

02-12-2016

“Baltkrievu rušņiks” sargā Latgali


2016.gada 26.novembrī Dagdā notika Latvijai veltīts svētku koncerts. Tas noslēdza baltkrievu biedrības “Verbica” projekta “Baltkrievu rušņiks” (Nr.LG-2016/NVO - 48) pasākumu sēriju. Projektu atbalstīja LR Kultūras ministrija un Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs. Skaists rušņiks, kuru izšuva Latgales baltkrievi, tagad sargās viņu zemi, mājas, ģimenes, kā arī baltkrievu organizāciju sadarbību.

Dagdas baltkrievu biedrības “Verbica” projekts, kurš veltīts vienam no baltkrievu kultūras simboliem – rušņikam, startēja septembrī Dagdas novada Asūnes pagastā. Visu rudeni rušņiks ceļoja pa Latgali. Katrā pilsētā baltkrievi izšuva uzrakstu ar baltkrievu ornamentu. No sākuma parādījās vārds “Dagda”, tālāk “Daugavpils”, “Līvāni”, “Rēzekne” un “Ludza”. 26.novembrī Dagdā notika projekta “Baltkrievu rušņiks” svīnīgais noslēgums un prezentācija.

Par tādām nozīmīgajām iniciatīvām, baltkrievu organizāciju sadarbību un “Verbicas” panākumiem, savā apsveikuma runā teica Baltkrievijas Republikas ģenerālkonuls Daugavpilī Vladimirs Kļimovs. Saeimas deputāts Aleksandrs Jakimovs pateicās “Verbicai” par sadarbību. Dagdas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Raitis Azins atzīmēja baltkrievu biedrības “ Verbica” aktīvu darbību. Savukārt, Daugavpils Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska sveica partnerus ar sekmīgu projekta noslēgšanu, novēlējot, lai rušņiks, kuru izšuva Latgales baltkrievi, sargātu brīnišķīgu Latviju. Dagdas baltkrievu biedrības “Verbica” priekšsēdētāja Tatjana Gogolinska izteica sirsnīgus pateicības vārdus novada pašvaldībai par idejas un “Verbicas” darbības atbalstu.

Dagdas Tautas namā svētku pasākumā piedalījās radošie kolektīvi “Kupaļinka”, “Ļanok” un “Spadčina” (Daugavpils), ansamblis “Suzorje” (Rēzekne), baltkrievu ansambļi “Vjarba” un “Akolica” (Dagda), deklamētāja Rita Kučāne (Ludza), dzejnieks Staņislavs Volodjko, kā arī senioru deju ansamblis “Ezeriņi” un folkloras kopa  „Akmiņeica” (Ezernieki), deju ansamblis LiDejas (Grāveri), dzejniece Tamāra Dorofejeva, Darjas un Poļinas Smoļaņinovu duets (Dagda).

Radošā projekta “Baltkrievu rušņiks” vadītājas Tatjana Gogalinska un Inese Plesņa dāvināja pateicības rakstus, ziedus un suvenīrus visiem izzinoša projekta dalībniekiem.

           

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

t. 654 24695, 20374840, cbk@inbox.lv, www.bkc.daugavpils.lv ,

Daugavpils, Smilšu 92, Kultūras pils, BKC 305.-306.kab.




Atpakaļ