Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

30-11-2016

Nacionālo bruņoto spēku orķestrim - 25


Š.g. 1. decembrī plkst.19.00 Daugavpils kultūras pilī un 7. decembrī plkst.19.00 Rīgā, Lielās ģildes koncertzālē savu 25 gadu jubileju svinēs Nacionālo bruņoto spēku orķestris. Muzikālā vienība izveidota 1991. gada decembrī ar toreizējā aizsardzības ministra Tālava Jundža un kultūras ministra Raimonda Paula gādību.

            Jubilejas reizē tiks atskaņoti latviešu komponisti un aranžētāji, kuru radošā darbība ir cieši saistīta ar šo orķestri.

Koncerta 1. daļā skanēs NBS orķestra solista, komponista, pianista un aranžētāja Sergeja Austra Universa svītas pūšaminstrumentu orķestrim „Vidzeme” pasaules pirmatskaņojums. Tajā iekļauti nozīmīgi stāsti un leģendas par Ziemeļlatvijas senatni - kā svarīgu novada identitātes veidotāju no pagātnes līdz šodienai.

Svītu veido piecas daļas: „Tālavas taurētājs”- stāsts par drosmi un upurēšanos. „Turaidas Roze” – leģenda par mīlestību un pašcieņu, „Zvejnieka sēta” – ieskats lībiešu zvejnieka dzīvē. „Umurgas zvans”- teika par pazudušo baznīcas zvanu. Svītas noslēgumā „Līgo” – svētki cauri gadu simteņiem. 

Pasaules pirmatskaņojumā piedalīsies ne tikai NBS orķestris, bet arī „Smilšu kino” un NBS deju kopa „Bramaņi” - tas viss veidos savdabīgu daudzdimensionālu formu, kas klausītāju ievedīs iespaidīgā skaņu, krāsu un sajūtu noskaņā. „Vidzeme” ir jau otrā svīta no četru daļu svītu cikla. Skaņdarbs tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Pirmā svīta „Kurzeme” ar panākumiem jau izskanējusi Latvijā, Somijā un Slovēnijā.

 Koncerta otrajā daļā dzirdēsim gan jaunu, gan arī jau labi zināmu kompozīciju aranžējumus instrumentālās versijās. Uz skatuves kopā ar orķestri muzicēs Latvijā pazīstami mūziķi, kuru darba vieta bijusi Nacionālo bruņoto spēku orķestris.

Orķestra jubilejas koncertus vadīs aktieris Normunds Bērzs, pie diriģenta pults redzēsim Daini Vuškānu, Gunti Kumačevu un Aleksandru Kreišmani. Solisti: Andris Ābelīte, Vilnis Kundrāts u.c.

Saskaņā ar Latvijas armijas tradīcijām, ieeja koncertos – brīva.




Atpakaļ