Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

04-11-2016

„Baltkrievu gadatirgū” notika ražas svētki


2016.gada 28.oktobrī Kultūras pilī notika VI Starptautiskais tautas kultūras festivāls „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī”, kurš vienoja ražas svētkos baltkrievu kolektīvus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas, un pulcēja rekordlielu dalībnieku un skatītāju skaitu. Festivālu „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī”organizēja Baltkrievu kultūras centrs ar Daugavpils pilsētas domes atbalstu. 

 

Konference „Kultūras tilts”

Festivālu „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” atklāja konference „Kultūras tilts: Latvija- Lietuva- Igaunija- Baltkrievija”. BKC vadītāja Žanna Romanovska iepazīstināja dalībniekus ar Baltkrievu kultūras centra darbību, atzīmējot iestādes unikalitāti un pamatpasākumus „Baltkrievijas kultūras gadā”, prezentēja festivāla logo – baltkrievu tautas rakstu stilizētu  dzirnavu zīmi, kā darba un kustības, auglības un bagātības simbolu.

Baltkrievu biedrības „Uzdim” priekšsēdētāja Ludmila Siņakova pastāstīja par nevalstiskās organizācijas darbību. Ar apsveikuma vārdiem pie dalībniekiem vērsās Baltkrievijas Republikas konsuls Daugavpilī Dmitrijs Konstantinovs. BR konsuls Daugavpilī Antoņina Struņevska atzīmēja baltkrievu diasporas nozīmīgu lomu savas kultūras saglabāšanā.

Mijoru rajona izpildkomitejas ideoloģiskā darba, kultūras un jaunatnes lietu nodaļas vadītājs Aleksandrs Troņkins atzīmēja auglīgu sadarbību ar BKC kultūras sfērā noslēgtā sadarbības līguma ietvaros, kolektīvu apmaiņa festivālos, kā arī dāvināja izpildkomitejas pateicības rakstu Ž.Romanovskai.

Zelvas rajona izpildkomitejas ideoloģiskā darba, kultūras un jaunatnes lietu nodaļas vadītāja Gaļina Romančuka teica, ka Zelvu un Daugavpili „Baltkrievijas kultūras gadā” savienoja divi festivāli- gadatirgi: „Gannenski kirmaš" Zelvā un „Baltkrievu gadatirgus" Daugavpilī. Noslēgtais sadarbības līgums tiks apstiprināts ar kopīgu darbu.

Braslavas rajona ideoloģiskā darba, kultūras un jaunatnes lietu nodaļas vadītāja vietniece Ludmila Novikova pasvītroja ļoti tuvas kultūras saiknes starp iestādēm,darbojošā sadarbības līguma ietvaros.

Polockas rajona izpildkomitejas pārstāvji interesanti prezentēja Polockas kultūrgarīgā mantojuma „No pirmssākumiem nākotnē” saglabāšanas projektu.

Klausītājiem bija interesanti klausīties par baltkrievu diasporas saglabāšanas iespējām un pieredzi Igaunijā. „Baltkrievu mācību un attīstības centra EVA-Studiorum” vadītāja Nina Peerna pastāstīja par sadarbību kultūras un izglītības sfērā.

Konferences laikā tika parakstīti divi sadarbības līgumi: starp BKC (Daugavpils) un Baltkrievu kultūras centru „Krok” (Visagina, Lietuva), starp BKC un NKO nacionālminoritāšu centru „Radzima” (Tallina, Igaunija).           

 

Fotoizstāte „Gadatrigus mirkļi”

Kultūras pils pirmā stāva foajē rotāja fotoizstāde „Baltkrievu gadatirgus mirkļi”. Avīzes „Latgales laiks” žurnāliste Jeļena Ivancova apgaismoja iepriekšsējos „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” festivālus un viņas profesionālie foto kadri  uzsvēra pasākuma īpašo atmosfēru.

 

Amatnieku izstāde

Fotoizstādes „Baltkrievu gadatirgus mirkļi” fonā Kultūras pils pirmajā stāvā tika atklāta amatnieku izstāde. Tautas lietišķās mākslas studijas "Latgale" meistari Marija un Jānis Saikovski reklamēja latgales keramiku, savukārt Tautas lietišķās mākslas studijas „Klūga” vadītājs Viktors Kuhaļskis – pītos izstrādājumus. Braslavas meistares Ludmila Ruleviča un Olga Pranoviča iepazīstināja skatītājus ar adītām un austām baltkrievu jostām, cimdiem, suvenīriem, mācīja veidot salmu zirnekli – mājas „talismanu”, līdzīgu latviešu „puzuriem”. Glubokoje amatnieki rādīja baltkrievu lelles- talismana meistarklasi. Acis skraidīja no Polockas stenda daudzveidības: baltkrievu lellēm un amatnieku lina, salmu, koka un audumu izstrādājumiem.

Blakus atradās rudens velšu galds, kurā saimnieces prezentēja augļus un dārzeņus, izaudzētus šogad, kā arī dalījās  pieredzē ar savām receptēm.

Nākamajā dienā BKC meistares individuāli apmācīja ar dekoratīvi lietišķiem amatiem visus interesentus.

 

Grāmatu labdarības akcija

Jau trešo reizi festivālā „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” tika veikta labdarības grāmatu akcija- apmaiņa. Skatītāji nesa grāmatas baltkrievu valodā vai baltkrievu autoru grāmatas, par Baltkireviju. Brīnišķīgas grāmatas atnesa BR ģenerālkonsuls Daugavpilī Vladimirs Kļimovs un konsule Antoņina Struņevska, Baltkrievijas delegāciju pārstāvji. Kopsumā grāmatu akcijā tika savāktas vairāk nekā 30 grāmatas.

Festivālā bija informācijas stends ar bukletiem par Baltkrievijas tūrisma un sanatoriju vietām, kurus sniedza Baltkrievijas infomācijas centrs (Rīga).

 

Baltkrievu „Polkas” meistarklase

Kamēr Kultūras pils pirmajā stāvā norisinājās amatnieku izstāde, otrajā stāvā skatītajiem bija iespēja iemācīties dejot baltkrievu tautas dejas. Horeogrāfs Timofejs Žukovskis un tautas ansamblis „Kollaž” no Grodņas apgabala, mācīja visiem Polku. Viņiem palīdzēja dejotāji no vietējā ansambļa „Ļanok”. Nākamajā dienā T.Žukovskis vadīja individuālo meistarklasi deju ansamblim „Ļanok”.

                                        

Festivāla galā koncerts

Svētku koncertā pulcējās tika daudz skatītāju,  ka zālē un balkonā brīvo vietu nebija.

Savā apsveikuma runā Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis  atcerējās baltkrievu dzejnieka Jankas Kupalas romantisku stāstu ar dzejnieka mūzu Pavlinu Mjadjolku, kura spēlēja lugā Pauļinku un toreiz pasniedza Daugavpils Valsts baltkrievu ģimnāzijā. Priekšsēdētājs teica: „Mūsu pilsētā dzīvo vairāk nekā 7 tūkstoši baltkrievu. Ja savā dzimtā neatradīsi baltkrievu saknes, tad visticamāk ir kāds labs draugs vai kolēģis, kurš dzimis Baltkrievijā. Daugavpilij ir īpašas attiecības ar Vitebsku, Bobruisku, Braslavu. Par mūsu partneriem var uzskatīt visu Baltkrieviju. Bet pilsētas baltkrievi – tautas dipomāti, kuri neparastā laikā pierāda, ka robeža nav šķērslis draudzībai un mīlestībai”.

Savukārt, Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsuls Daugavpilī Vladimirs Kļimovs apsveikuma runā uzsvēra: „Var droši apgalvot, ka šīs festivāls kļūva par spilgtu un nozīmīgu notikumu Latgales baltkrievu dzīvē. Esmu pārliecināts, ka drīz uz šis skatuves uzstāsies ne tikai Latgales baltkrievu biedrību kolektīvi, bet arī kolektīvi no visas Latvijas. Šie svētki var patiesi kļūt par Latvijas balkrievu diasporas  vienošanas stieni, stieni, kas savieno Baltkrieviju un Latvijas draudzīgajās attiecības”.

Festivāla goda viesi bija Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Dukšinskis, Latvijas Republikas konsuls Vitebskā Uģis Skuja, Baltkrievijas Republikas konsuli Daugavpilī Antoņina Struņevska un Dmitrijs Konstantinovs.

Festivālam „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” sāk parādīties tradīcijas. Tas tiek atklāts ar dziesmu - himnu „Kirmaš, kirmašok” ( vārdi – Gaļina Sontocka, mūzika – Večeslavs Petrovs). Šogad festivālam parādījās savs logo – vējdzirnavu zīme, kā darba un kustības, auglības un bagātības simbols, ko organizatori novēl visiem māksliniekiem un skatītājiem.

Katru gadu festivāla tēma mainās un šoreiz festivāla tēma bija veltīta ražai. Pamata darbība noritēja ciema mājas pagalmā, baltkrievu mājas fonā, kur saimnieki pieņēma apsveikumus no kaimiņiem par graudu ražas novākšanas procesu.

Pamatteatralizēto festivāla uzvedumu sagatavoja Baltkrievu kultūras centra radošie kolektīvi: teātra studija „Pauļinka” (māksl.vad. Inessa Kozlovska), baltkrievu tautas dziesmu ansamblis „Kupaļinka” (māksl.vad. Večeslavs Petrovs), deju ansamblis „Ļanok” (māksl.vad. Marina Meduņecka), vokāli instrumentālais ansamblis „Praļeski” (māksl.vad. Anastasija Mališeva) un senioru vokālais ansamblis „Spadčina” (māksl. vad. Jana Juzefoviča).  

Lomās:

Saimniece – Inessa Kozlovska,

Saimnieks – Aleksandrs Lapa,

Galvenā žneja – Gaļina Sontocka,

Žnei- Marija Pometjko, Valentīna Lipinska, Inna Vaļuško, Teresa Pavlova, Ludmila Abarone, Gaļina Birjukova, Nadežda Svirkoviča, Zinaīda Siliņa,

Kašķīgās kaimiņienes – Žanna Beļavska, Ludmila Siņakova,

Viesi – Pāvels Prozors, Inta Ivanova.

Bet tālāk uz skatuves ar muizkālām dāvanām kāpa svētku viesi, kuri atbrauca no Latvijas un ārzemēm: ansamblis „Zaviruha”(Jēkabpils), ansambļi „Kaļinuška” un „Rjabinuška”(Preiļi), „Uzori” (Līvāni), „Suzorje” (Rēzekne), „Akolica” (Dagda), Sergeja Šabodalova un Grigorija Filipoviča duets (Visagina,Lietuva), ansamblis „Devčata” (Tallina, Igaunija), baltkrievu ansambļi „Kollaž” (Zelva, Grodņas apgabals), „Znička” (Polocka, Vitebskas apgabals), Darjas Šukas un Diānas Moļavko duets (Mijori, Vitebskas apgabals).

Svētku režisore – Inessa Kozlovska, vadītāji – Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska un Latvijas baltkrievu savienības valdes loceklis Valērijs Ambrosovs.

Pēc tradīcijas „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” noslēdzās ar diplomu un suvenīru, ar īpašo festivāla logo, pasniegšanu. Katrs kolektīvs saņēma vietējo pīrāgu un konfektes, kā arī ekskluzīvo roku darba suvenīru: lina maisiņu ar graudiem un „laimes pogu”, kuru izgatavoja talantīgā BKC metodiķe Marija Pometjko. 

Gala- koncerts noslēdzās ar dziesmas „Belorusskij dom” (vārdi Staņislavs Volodjko, mūzika Aleksandrs Rudzs) izpildījumu. Festivāla skatītāji un viesi cēlās kājās un kopā ar māksliniekiem dziedāja šo dziesmu.

„Jūs dāvinājāt mums tikšanos ar jaunību, dzimteni! Paldies par patīkamu vakaru un brīnišķīgu koncertu! Mums vajag vairāk šādu svētku!”- tādus pateicības vārdus teica festivāla „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” skatītāji.

 

            Labdarības koncerts

Sestdien, 29.oktobrī, festivāla „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” ārzemju dalībnieki devās uz Pensionāru sociālās apkalpošanas teritoriālo centru, kur sniedza labdarības koncertu. Sestdienas rītā iestādes aktu zālē nebija brīvo vietu, skatītāji pulcējās lai izbaudītu baltkrievu kultūru.

Ansamblis „Kollaž”(Zelva, Baltkrievija) atklāja koncertu ar populārām muzikālajām kompozīcijām. Pēc klasikas sekoja bērnu tautas ansambļa „Znička” (Polocka, Baltkrievija) folkloras uzstāšanās. Jauniešu ansamblis „Devčata” (Tallina, Igaunija) izpildīja baltkrievu un igauņu dziesmas. Par spilgtu akordu koncerta finālā kļuva baltkrievu a capella tautas dziesma, kuru izpildīja duets Darja un Diāna  (Mijori, Baltkrievija).

„Viņas taču no Mijoriem, manas dzimtenes”, slaukot asaras teica vecmāmiņa ratiņkrēslā. 

Festivāla dalībnieki dāvināja vecāka gada gājuma vientuļajiem cilvēkiem pozitīvas emocijas. Par pateicību māksliniekiem kļuva dāsni aplausi un pansionāta kultūras pasākumu organizatores Valentīnas Plones labie vārdi.

 

Paldies par atbalstu!

Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs” ir pateicīgs par festivāla „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” palīdzību organizēšanā: Daugavpils pilsētas domei, BR ģenerālkonsulātam Daugavpilī, Kultūras pārvaldei, Kultūras pilij, uzņēmumam „Labiekārtošana-D”, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejam, Daugavpils Universitātes studentiem - brīvprātīgajiem, Krievu kultūras centram, baltkrievu biedrībai „Uzdim”; masu medijiem: televīzijai Dautkom un Latgales reģionālajai televīzijai, avīzēm „Million”, „Latgales laiks”, „Sejčas” un „Naš gorod”, radiostacijām „SWH+” un „Alise+”, ziņu portāliem Grani.lv, Gorod.lv, Nasha.lv un D-fakti.lv, viesnīcas „Latgola” un tirdzniecības centra „Ditton Nams”reklāmas nodaļai,; vietējiem ražotājiem: „Latvijas maiznieks”, „Rēzeknes gaļas kombināts”, „Oniors zivis”, „Dvinska plus” un „Vilna”.

Īpaši pateicības vārdi – jums, mūsu uzticīgie skatītāji, par aplausiem un labām atsauksmēm. Mēs sakam jums: „Uz tikšanos pēc gada, VII Starptautiskajā tautas kultūras festivālā „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī!”

Festivāls noslēdzies, bet Baltkrievu kultūras centra radošā sezona tikai sākas. Būs jauni koncerti, tikšanās un izstādes, jo Daugavpilī ir daudz cilvēku, kuri mīl un ciena baltkrievu kultūru.

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

t. 654 24695, 20374840, cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92, Kultūras pils, 305.-306.kab.




Atpakaļ