Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

17-10-2016

Baltkrievu rušņiku rotā izšuvums “Daugavpils”


2016.gada 15.oktobrī Dagdā notika pasākums “Baltkrievu rušņik” Dagdas baltkrievu biedrības “Verbica” projekta (Nr.LG-2016/NVO - 48) ietvaros, kurš saņēma  Kultūras ministrijas un Dienvidlatgales NVO atbalsta centra atbalstu projektu konkursā. Daugavpils Baltkrievu kultūras centra , kā projekta partneris, nodeva rušņiku ar izšuvumu Daugavpils un baltkrievu rakstu nākamajam projekta dalībniekam – Līvānu slāvu biedrībai “Uzori”.

 

Dagdas baltkrievu biedrības “Verbica” projekts, kurš veltīts vienam no baltkrievu kultūras simboliem – rušņikam, startēja septembrī, Dagdas novadā, Asūnē. Seminārā notika svinīga rušņika nodošana, kurā tiks izšūtas projekta dalībnieku pilsētas vārdi. “Verbica” izšuva no abām malām vārdu “DAGDA” un skaistu ornamentu. Pēc mēneša baltkrievu rušņikā parādījās cits ornaments un vārds “DAUGAVPILS” un rušņiks devās tālāk ceļojumā pa Latgali.

Dagdas Tautas namā svētku pasākumā piedalījās kolektīvi “Kupaļinka”, “Ļanok” un “Pauļinka”, solists Pāvels Prozors un dzejnieks Staņislavs Volodjko  no Daugavpils, ansamblis “Uzori” no Līvāniem, “Vjarba” un “Akolica” no Dagdas, deklamētāja Rita Kučāne no Ludzas baltkrievu biedrības “Krinica”. Dagdas baltkrievu biedrības “Verbica” priekšsēdētāja Tatjana Gogaļinska izteica pateicību Dagdas novada domei un partneriem, kuri atbalstīja projektu. Savukārt, Dagdas novada priekšsēdētāja Sandra Viškure pateicās biedrībai “Verbica” par aktīvu darbību un novēlēja turpmākus panākumus.

Daugavpils baltkrievu izsmalcinātu izšuvumu veica Baltkrievu kultūras centra metodiķe Marija Pometjko. Vārdam “DAUGAVPILS” tika izvēlēti zili diegi, kuri simbolizē pilsētas ģērboni un Daugavas upi. Bet uzrakstu “DAUGAVPILS” rotās sarkanmelnas rozes, kuras tradicionāli izvēlējas Grodņas apgabala rušņiku izšuviem. Pati Marija Pometjko nāk no Grodņas apgabala. Rušņiks svinīgi tika nodots Līvānu biedrības “Uzori” priekšsēdētājai Līdijai Znotiņai.

Izsakot pateicību partneriem un Dagdas pašvaldībai, Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska apsveica visas sievietes Mātes dienā, kuru Baltkrievijā svinēja dienu iepriekš, 14.oktobrī, pareizticīgo Dievmātes Patvēruma svētkos. Baltkrievijā, tieši mātes auda un izšuva rušņikus un nodeva to kā talismānu saviem bērniem. 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Žanna Romanovska, BKC vadītāja,

t. 654 24695, 20374840, cbk@inbox.lv,

www.bkc.daugavpils.lv ,

Daugavpils, Smilšu 92, LV-5410,

Kultūras pils, BKC 305.-306.kab.




Atpakaļ