Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

10-10-2016

Igora Severjaņina dzeja atrada atbalsi klausītāju sirdīs


2016.gada 5.oktobrī Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) notika kārtējais dzejas vakars. Lekciju par Sudraba laikmeta dzejnieka Igora Severjaņina dzīvi un daiļradi ar nosaukumu “Как хороши, как свежи были розы…” lasīja Valentīna Abuškeviča. Tā nebija sausa lekcija, tā bija dzejas deklamēšana no galvas, bez grāmatām, bet viesi klausījās, aizturot elpu.

 

Valentīna Abuškeviča ir  labi pazīstama Baltkrievu kultūras centra viesiem, pēc adīšanas izstādēm, kā arī, Annas Ahmatovas un Omāra Haijama poētiskiem vakariem. Ārste pēc izglītības, baltkrievu kultūrizglītības biedrības “Uzdim” biedre, radoša personība un dzejas vārda pazinēja, viņa vienmēr  pamatīgi gatavojas saviem pasākumiem. Arī šoreiz Abuškevičas kundze atklāja sev Igora Severjaņina dzejas pasauli, kas noskaņo cilvēku uz harmonijas, miera un mīlestības viļņa, rūpīgi izstudējot viņa daiļŗadi un biogrāfiju. Un tikai pēc tam, viņa dalījās ar skatītājiem savos atklājumos.

Igors Severjaņins (Igors Lotarjovs) – krievu mākslas virsotne, Sudraba laikmeta galvenais trollis, 1918.gadā kļuva par "Dzejnieku karali". Severjaņins plēš atzītus šablonus ar formas neatbilstību un tēlu nestandartu saturam. «Ананасы в шампанском» (“Ananāsi šampānietī”), «Мороженое из сирени» (“Ceriņu saldējums”) – vien nosaukumi ieintriģē. Par vakara kompozīciju kļuva Daugavpils mākslinieces Veltas Loces glezna “Ceriņi”, mākslinieces izstāde atklāja Baltkrievu kultūras centra radošo sezonu.  Bet galdu rotāja Igora Severjaņina dažādu laiku fotogrāfijas rāmjos un bordo krāsas rozes, kuras raksturo tik spilgtu, neparastu, ekspresīvo, citiem nelīdzīgo dzejas stilu.

Valentīna Abuškeviča – brīnišķīga stāstniece, lasa no galvas, bez jebkādām grāmatām un lapiņām. Stāsta tā, it kā pati būtu bijusi visu notikumu lieciniece. Tādā veidā, viņa notur daudzu skatītāju uzmanību, kuru starpā bija arī Daugavpils Universitātes studenti – filoloģi un topošie kulturoloģi. 

Dzejas cienītāju vakars pagāja ļoti draudzīgā un siltā atmosfērā. Katrs klausītājs atklāja sev jaunu Igoru Severjaņinu. Par to teica BKC vadītāja Žanna Romanovska savā noslēguma vārdā. Dāvinot Valentīnai Abuškevičai bardo rožu pušķi, viņa apsveica talantīgo stāstnieci ar kārtejo brīnišķīgi aizvedīto vakaru, novēlot viņai panākumus, un aicināja visus klātesošus uz nākamo V.Abuškevičas pasākumu, kurš notiks Baltkrievu mājā jau decembrī. Pasākumā tiks demonstrēti adīti izstrādājumi, kurus adīja talantīga sieviete!

Ar ziediem, pateicības un apbrīnojuma vārdiem savu pateicību izteica kultūrizglītības biedrības “Uzdim” priekšsēdētāja Ludmila Siņakova, “Uzdim” dibinātājas Jevģēnija Guļajieva un Zinaīda Siliņa, dzejniece un māksliniece Anastasija Sazankova u.c.

Līdz nākamajām tikšanās reizēm viesmīligajā Baltkrievu mājā!

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Marija Pometjko, BKC metodiķe,

t. 654 24695, 29811969, cbk@inbox.lv, www.bkc.daugavpils.lv ,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC, 305.-306.kab.




Atpakaļ