Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

26-09-2016

Daugavpils “Praļeski” atklāja jubilejas festivālu Mijoros


2016.gada 18.septembrī Mijoros (Vitebskas apgabals, Baltkrievija) notika V ekoloģiskais festivāls «Жураўлі і журавіны Міёрскага краю» (“Mijoru novada dzērves un dzērvenes”). Jubilejas ekofestivāla svētku koncertu atklāja Daugavpils Baltkrievu kultūras centra (BKC) vokāli instrumentālais ansamblis “Praļeski”(vad.Anastasija Mališeva). Šis amatierkolektīvs izcili tika galā ar organizatoru izrādīto godu.

Ekoloģiskais festivāls “Mijoru novada dzērves un dzērvenes” pirmo reizi tika organizēts pirms pieciem gadiem. Mijoros bija realizēta ideja par vietējo dabas resursu izmantošanu kultūrā, tūrismā un biznesā. Mijoru rajonā atrodas unikālais aizsargāts purvs, kurā  dzīvo dzērves un retas putnu sugas, kā arī aug dzērvenes. Šīs dabas veltes vietēja pašvaldība aktīvi izmanto savā mārketinga politikā. Īsā laika posmā ekofestivāls “Dzērves un dzērvenes” kļuva par Mijoru rajona vizītkarti. Sekojot kaimiņu piemēram, pilsētā Glubokoje organizēja festivālu «Вішнёвы фестываль» (“Ķiršu festivāls”), bet Šarkovščinā – «Яблычны фэст» (“Ābolu festivāls”).

Ekofestivālā Mijoros notiek agropilsētu ciematu prezentācijas, pulcējas radošie kolektīvi, amatnieki un tirdzniecības uzņēmumi no visa rajona. Festivāls pulcē diplomātus un māksliniekus no Minskas, ciemiņus no kaimiņu rajoniem, kā arī draugus no ārzemēm.

Vokāli instrumentālajam ansamblim “Praļeski” no Daugavpils bija tas gods atklāt V ekoloģiskā festivāla “Mijoru novada dzērves un dzērvenes” koncertu. Aizrautīgas dziesmas baltkrievu, latviešu un latgaliešu valodā pulcēja skatītājus uz estrādes, un par pateicību māksliniekiem kļuva dāsnie aplausi.

Sadarbība starp Daugavpils Baltkrievu kultūras centru un Mijoru rajona izpildkomitejas kultūras nodaļu turpināsies darbojošā sadarbības līguma ietvaros. Baltkrievijas kultūras gadā radošie kolektīvi no Daugavpils un Mijoriem mainās pieredzē un vizītēs: Daugavpils baltkrievi piedalījās festivālos «Перабродская зорка» (“Perabrodas zvaigzne”) un «Жураўлі і журавіны Міёрскага краю» (“Mijoru novada dzērves un dzērvenes”). Savukārt, mākslinieki no Mijoriem piedalījās svētkos «Беларускае Купалле» (“Baltkrievu Kupalle”) Daugavpilī un gatavojas piedalīties VI Starptautiskajā tautas kultūru festivālā “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī”.

Baltkrievu kultūras centrs izsaka pateicības vārdus par siltu pieņemšanu un ielūgumu Mijoru rajona izpildkomitejai, kā arī par vīzu atbalstu – Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulātam.

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Žanna Romanovska, BKC vadītāja,

t. 654 24695, 20374840, cbk@inbox.lv, www.bkc.daugavpils.lv ,

Daugavpils, Smilšu 92, LV-5410, Latvija,

Kultūras pils, BKC 305.-306.kab.  




Atpakaļ