Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

16-09-2016

Latgalē startēja projekts «Белорусский рушник»


2016.gada 10.septembrī Daugavas novada Asūnē, kas atrodas pie pašas Latvijas- Baltkrievijas robežas, notika krāšņs pasākums «Белорусский рушник». Pasākums deva startu Dagdas baltkrievu biedrības “Verbica” projektam (Nr.LG-2016/NVO - 48), kuru atbalstīja LR Kultūras ministrija un Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs. Par vienu no projekta partneriem kļuva Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs.

Dagdas novada Asūnes Tautas namā notika radošās meistarklases «Белорусские рушники» (“рушник” tulk. „austs dvielis”). Viesus sagaidīja Dagdas baltkrievu biedrības „Verbica”priekšsēdētāja Tatjana Goglinska, kura sirsnīgi pateicās Dagdas novada domei un partneriem par projekta atbalstu.

Seminārā «Белорусские рушники» viena no lektorēm bija Jēkabpils baltkrievu biedrības „Spatkanne” priekšsēdētāja Valentīna Doroščonoka. Viņa stāstīa par tradicionālajiem „austiem dvieļiem, kas ir saimnieces izšūts un aust rokdarbs. Katriem rituāla svētkiem, bērna piedzimšanai, kāzām vai bērēm, vai saimniecības darbībai – maizes cepšanai, pusdienām vai pirtij bija savs, noteikta izmēra „austs dvielis”, ar īpašu ornamentu, kuru parasti izšuva ar sarkanas vai zilas krāsas diegiem. Valentīnas Doroščonokas aizraujošu stāstu pavadīja „izšūtu dvieļu” bagāta izstāde un Jēkabpils baltkrievu biedrības „Spatkanne”folkloras ansambļa „Zaviruha” dziesmas.

Seminārā notika svinīga austa dvieļa nodošana, kuru izšūs projekta dalībnieki. Dagdas baltkrievi to nodeva Daugavpils baltkrieviem. Dagdas baltkrievu biedrība „Verbica” no abiem galiem izšuva vārdu „Dagda” ar skaistu baltkrievu ornamentu. Pēc mēneša uz baltkrievu „rušņika” parādīsies jauns vārds „Daugavpils”, un tālāk tas dosies pa Latgali.

Vēlāk projekta dalībnieki piedalījās Asūnes pagasta estrādes lielajā koncertā. Saulainajā dienā ciemata centrā pulcējās arī vietējie iedzīvotāji. Viņu priekšā uzstājās Asūnes biedrības līnijdeju grupa “Balzāms dvēselei”, Dagdas baltkrievu biedrības senioru vokālais ansamblis „Vjarba”, Ezernieku Tautas studija, Daugavpils Baltkrievu kultūras centra deju ansamblis „Ļanok” un baltkrievu tautasdziesmu ansamblis „Kupaļinka, Dagdas baltkrievu biedrības vokālais ansamblis „Akolica” un Jēkabpils baltkrievu biedrības „Spatkanne”folkloras ansamblis „Zaviruha”. Skatītāji ar skaļām ovācijām sagaidīja amatierkolektīvus. Katram ansamblim - dalībniekam organizatori dāvināja diplomu un skaistu dāliju pušķi.

Daugavpils Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska, sveicot partnerus, atzīmēja to, kā Dagdas baltkrievu biedrība „Verbica” aktīvi attīstās pēdējo divu gadu laikā: dibināja savu pierobežas festivālu „Fest”, piedalījās Starptautiskajos festivālos „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” un „Slāvu bazārs Vitebskā”, Latvijas kultūru festivāla "Pynupynu sītu". Dagdas baltkrievu biedrības ansamblis piedalījās festivālā Eiropā (Polijā) un izcīnīja lielu kultūras projektu, vienīgais no visiem Latvijas baltkrievu biedrībām. Tas tiešām ir panākums, tā tik turēt!

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Žanna Romanovska, BKC vadītāja,

t. 654 24695, 20374840, cbk@inbox.lv,

www.bkc.daugavpils.lv ,

Daugavpils, Smilšu 92, LV-5410,

Kultūras pils, BKC 305.-306.kab.




Atpakaļ