Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

22-08-2016

Daugavpilieši ir nosvinējuši divus jaunus svētkus: Ābolu spasu un Medus un ķiploku svētkus (VIDEO)


Laikapstākļi šovasar mūs  nelutināja, taču par dažādu kultūras pasākumu trūkumu sūdzēties nevarējām. Tie pilsētā notika katru nedēļu, bet augusts šajā ziņā bija visdāsnākais un raženākais.

Pagājušās nedēļas nogalē aizsākās divas jaunas tradīcijas. 19.augusta vakarā Dubrovina parkā Daugavpils krievu kultūras centrs pirmo reizi rīkoja slāvu tautas svētkus Ābolu spass.(no vārda „спаситель” - Glābējs). Augustā notiek trīs līdzīgi svētki: Medus (14.augustā), Ābolu (19.augustā) un Riekstu vai Maizes (29.augustā). Par galveno tiek uzskatīts otrais – Ābolu vai Pirmo augļu svētki.

Svētku noskaņu klātesošajiem uzbūra vadītāji – visu trīs svētku simboli, kā arī radošo kolektīvu jautrās dziesmas un dejas. Оrganizatori centās, lai dažāda vecuma cilvēki varētu atrast sev tīkamu nodarbošanos. Bērni izmēģināja savu veiksmi pie „laimes akām” – ķēra suvenīrus, radošajās darbnīcās tika gatavotas lelles pret ļaunu aci, papīra un māla āboli.

Gan bērni, gan pieaugušie labprāt pielaikoja krievu tautastērpus un fotografējās. Galdi bija ēdieniem pilni, saimnieces cienāja viesus ar ābolu uzkodām un dalījās ar to pagatavošanas receptēm.

Bet sestdien,  20.augustā, A.Pumpura skvērā arī pirmo reizi notika Medus un ķiploku svētki ar devīzi «Salds kā medus, stiprs kā ķiploks!». To organizēja pilsētas Latviešu kultūras centrs, pēc Latvijas biškopju biedrības Daugavpils nodaļas iniciatīvas.

Visi, kuri bija atnākuši uz svētkiem, varēja pagaršot dažadas medus šķirnes. Degustācijas laikā notika konkurss, kurā tika izvēlēts visgaršīgākais medus. Pēc tautas balsošanas rezultātiem, tas bija Pētera Breidaka medus no Višķu pagasta. Pēteris uzvarēja ar lielu punktu starpību, viņš nopelnīja 39 balles, bet otrās vietas ieguvējs – tikai 16.

Bērniem tika organizēti dažādi konkursi, pieaugušie pirka ķiploku garšvielas, biškopju ražojumus, iepazinās ar to ārstnieciskām īpašībām un neskaitāmiem lietošanas veidiem.

Iegūtas zināšanas palīdzēs pārvarēt esošos stereotipus. Piemēram, cukura daudzums medū. Kā pastāstīja biškopji, kad glikozes daudzums ir pārāk liels, medus kristalizējas, taču tas nenozīmē, ka tam tika pievienots cukurs. Vai arī cits mīts. Ja maijā medus ir šķidrs, to uzsilda.Taču eksistē tāda medus šķirne kā „maija medus”, kurš tiek vākts maijā, kad nektāraugi kupli zied. Svētkos jebkurš varēja iepazīties ar medus iegūšanas procesu

Ar atzinības rakstiem un dāvanām tika atzīmēti visi Medus un ķiploku svētku dalībnieki.

Spriežot pēc atsauksmēm, Ražas svētki daugavpiliešiem patika un solās kļūt par pilsētas tradīciju.




Atpakaļ