Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

26-07-2016

“Ķiršu festivālā” parakstīja sadarbības līgumu


No 2016.gada 18.- 23. jūlijam Glubokoje, Vitebskas apgabals (Baltkrievija), vietā, kas ir slavena ar saviem ķiršu dārziem notika ceturtais “Ķiršu festivāls”. Festivālu ar savu klātbūtni pagodināja BR kultūras ministrs Boris Svetlovs. Daugavpils Baltkrievu kultūras centra tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka” pieņēma Glubokoje rajona izpildkomitejas ielūgumu piedalīties “Ķiršu festivālā”, savukārt starp Daugavpils un Glubokoje iestādēm tika parakstīts sadarbības līgums kultūras sfērā.

2016 gads Baltkrievijā ir kultūras gads. Ievērojot doto orientieri tika plānota Daugavpils Baltkrievu kultūras centra darbība. BKC ir unikālā iestāde Baltijā, kas popularizē baltkrievu kultūru caur spēcīgajām saitēm ar Baltkrievijas kultūras iestādēm, piedalīšanos baltkrievu svētkos un festivālos, pieredzes apmaiņu.

Pēdējā mēneša laikā Daugavpils Baltkrievu kultūras centra kolektīvi ar panākumiem uzstājās svētkos “Kupalle” Polockā, XXV Starptautiskajā mākslu festivālā “Slāvu bazārs Vitebskā”, tradicionālajā festivālā “Perabrodskaja zorka” Mijoru rajonā, “Ķiršu festivālā” Glubokoje; tika noslēgti sadarbības līgumi ar Baltkrievijas divu pašvaldību kultūras nodaļām. “Ķiršu festivāla” ietvaros Glubokoje rajona izpildkomitejas Ideoloģiskā darba, kultūras un jaunatnes nodaļas vadītāja Tatjana Taraseviča un Daugavpils Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska svinīgi, Glubokoje rajona kultūras iestāžu darbinieku klātbūtnē parakstīja Sadarbības līgumu, apstiprinot norunas un plānus.

Glubokoje aug apbrīnojami dzimtkungu un klosteru ķiršu dārzi. Tieši šajā vietā pazīstams selekcionārs Boleslavs Lopirs izaudzināja jaunas ķiršu šķirnes, kas bija noturīgas pret baltkrievu ziemām, un vietējie iedzīvotāji nosauca tās par “Lopirjovi”. No viņa dārziem ķirši aizceļoja vispirms uz zemnieku mājām, bet tālāk izplatījās pa visu reģionu. 

“Ķiršu festivāla” nozīme ir atgriezt atpakaļ Glubokoje pilsētas- dārza slavu un šīs uzdevums tiek veiksmīgi īstenots. Festivāla programma ir plaša. Katrai dienai ir sava tematika un noteikts virziens. 18.jūlijā – Sabiedrisku apvienību “Višņovaja enerģija” diena; 19.jūlijā – Sporta diena “Olimpijskaja višņa”; 20.jūlijs- Jaunatnes diena “Višņovaja feerija”; 21.jūlijs – tematiskā programma “Poetičeskij višņovij dvorik”; 22.jūlijs- tematiskā programma “Etno -višņa”; 23.jūlijs – programma “Višņovij krai” un festivāla noslēgums. 

Ansamblis “Kupaļinka” ar spilgtu koncertprogrammu piedalījās festivāla noslēguma dienā, kurā notika visdažādākie pasākumi. Tie bija: svētku gājiens “V gostjah u višņi” ar Ķiršu karalienes dalību, pieminekļa “Ģimene” atklāšana Centrālajā laukumā, dzīvās mūzikas koncerts, svinīgi laulību reģistrācija “Višņovaja svadjba”, ārzemju viesu koncerts “Venok družbi”, gleznu izstāde, kulināro izstrādājumu izstāde-degustācija, linu apģērba kolekcijas prezentācija, ielu tirdzniecība, diskotēka, salūts un c.

Festivāls atstāja neizdzēšamo iespaidu uz brauciena dalībniekiem, kuriem bija iespēja dāvināt pilsētai ne tikai brīnišķīgas dziesmas un dejas, bet arī degustēt ķiršus, nopirkt suvenīrus ar svētku tematiku, pastaigāties par viesmīlīgajām pilsētas ieliņām un atrast pilsētas centrā skaistu ezeru ar strūklaku, kā arī nobildēties pie pilsētas simbola- monumentāli - dekoratīvās kompozīcijas “Višenka”. Tā ir divmetrīga skulptūra- cilindriska tumba, kas ir stilizēta kā koks un to rotā īstie ķiršu zari.  Autors ir Vitebskas skulptors Ivans Kazaks.

“Ķiršu festivāls” ir spilgts piemērs tam, ka maza rajona pilsēta, izmantojot savus dabas resursus, spēja izveidot lielu starptautiskā līmeņa kultūras notikumu, kurš piesaista tūristus un dod attīstību vietējiem uzņēmējiem. Ikviens varēja piedalīties īpašās “Ķiršu festivāla” pastmarkas slāpēšanā, nopirkt suvenīrus ar festivāla simboliku (pulksteni, šķīvjus, krūzes, magnētus, blociņus, T-kreklus, spilvenus, somas un t.t.). Pat pazīstamais Glubokoje piena konservu kombināts paplašināja savu produkciju un izlaida iebiezināto pienu ar ķiršu garšu! Ir padarīts liels mārketinga darbs, lai izveidotu unikālu zīmolu. Runā, ka skatoties uz Glubokoje viņu kaimiņi Šarkovščinā grib izveidot savu ābolu festivālu. Tā labas idejas ceļo pa pasauli, bet autori dāsni dalās ar zināšanām ar draugiem. To vidū tagad ir Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs, kas jau sesto reizi organizēs Starptautisko tautas mākslas festivālu “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī”, uz kuru ir aicināts radošais kolektīvs no Glubokoje.

BKC biroju tagad rotā pulkstenis “Ķiršu festivāls”, apbalvojumu sienu – festivāla diploms, krūze papildināja izstādi, bet bibliotēkā būs jauna grāmata par Glubokoje novadu. Dāvanas tika pasniegtas delegācijai no Daugavpils sadarbības līguma parakstīšanas momentā un festivāla noslēguma pasākumā.

Baltkrievu kultūras centrs izsaka pateicības vārdus par siltu pieņemšanu Glubokoje rajona izpildkomitejas priekšsēdētājam Oļegam Morhatam; ideoloģiskā darba, kultūras un jauniešu nodaļas vadītājai Tatjanai Tarasevičai, nodaļas vadītājas vietniecei Ludmilai Karnilovičai, nodaļas galvenajai speciālistei Tatjanai Matjušonokai, kā arī par vīzu atbalstu – Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulam Daugavpilī Vladimiram Kļimovam.

 

Informāciju sagatavoja:
Baltkrievu kultūras centrs,
Marija Pometjko, BKC metodiķe,
t. 654 24695, 29811969, cbk@inbox.lv, www.bkc.daugavpils.lv 
Daugavpils, Smilšu iela 92,
Kultūras pils, BKC, 305.-306.kab.




Atpakaļ