Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

20-07-2016

Daugavpils baltkrievi aizdedzināja “Perebrodas zvaigzni”


       2016.gada 17.jūlijā ciemā Perebrodje, kurš atrodas skaistajā vietā Baltkrievijā, Vitebskas apgabala Mijoru rajona ezera krastā, notika X jubilejas tautas daiļrades festivāls “Perebrodskaja zorka” (“Perebrodas zvaigzne”), kurā aktīvi piedalījās Daugavpils Baltkrievu kultūras centra (BKC) radošie kolektīvi – deju ansamblis “Ļanok” un senioru vokālais ansamblis “Spadčina”. 

Šogad ir aizritējis jubilejas vērenīgais festivāls. Tajā piedalījās mākslinieki no Mijoru rajona, Braslavas, Šarkovščinas, Postaviem, Verhņedvinskas. Daugavpils baltkrievu radošie kolektīvi jau daudz reizes piedalījās svētku pasākumos. Šoreiz Mijoru rajona izpildkomitejas ideoloģiskā darba, kultūras un jauniešu nodaļa uzaicināja piedalīties festivāla programmā senioru vokālo ansambli “Spadčina” (vad.Janīna Juzefoviča) un deju ansambli “Ļanok” (vad.Vera Suhareva).

Daugavpils mākslinieku koncerts turpinājās gandrīz veselu stundu un izraisīja skatītāju vidū pozitīvas emocijas un ovācijas, turpretī, skatītāji piedalījās svētku programmā: dziedāja līdzi, dejoja riņķa dejas kopā ar deju ansambli “Ļanok”. Programmas vadītāja – metodiķe Marija Pometjko sveica organizatorus, radošus kolektīvus un festivāla viesus ar tik skaistiem svētkiem, novēlēja visiem radošās iedvesmas un labklājību brīnišķīgajam novadam, kā arī uzdāvināja piemiņas dāvanas.

Pēc koncerta, pastaigas pa ciemu, garšīgām pusdienām ezera krastā, festivāla “Perabrodskaja zorka” Daugavpils dalībnieki no Mijoru rajona devās uz Braslavas tradicionālo kultūru muzeju. Muzejs atrodas ezera krastā, bijušo dzirnavu ēkā – XX gs. arhitektūras piemineklis. Muzeja direktore Ella Zinkeviča pastāstīja viesiem par ekspozīcijām, kas ir veltītas tādām tehnikām kā: aušanai, salmu pinumam, kokgriezumam, lina un vilnas apstrādes darbarīkiem, kā arī iepazīstināja ar gleznotāju, tautas dekoratīvās lietišķās mākslas darbiem, pastāstīja par Braslavas rajona iedzīvotāju tradīcijām un ieražām. Pateicībā par interesantu stāstījumu, vokālais ansamblis “Spadčina” nodziedāja dziesmu “Mirta”.

Daugavpils ilgadējā kultūras darbiniece, kultūrizglītības biedrības “Uzdim” dibinātāja Jevģēnija Guļajeva nodeva muzeja fondā sava tēva, Otrā pasaules kara veterāna relikvijas: fotogrāfijas, ordeņus, medaļas, kara biļeti un citus vērtīgus dokumentus, kā arī tēva dzīves aprakstu, kurš bija talantīgs cilvēks ik visā. Vjačeslavs Ordinskis bija brīnišķīgs kalējs,biškopis, galdnieks un mūziķis: spēlēja uz bajāna un harmonikas, pats izveidoja vijoli.

Brauciens notika sadarbības līguma ietvaros starp Daugavpils Baltkrievu kultūras centru un Mijoru rajona izpildkomitejas ideoloģiskā darba, kultūras un jauniešu nodaļu.

Baltkrievu kultūras centrs izsaka pateicības vārdus par siltu pieņemšanu Mijoru rajona izpildkomitejas priekšsēdētāja vietniecei Tatjanai Staļmačonokai; ideoloģiskā darba, kultūras un jauniešu nodaļas vadītājam Aleksandram Troņkinam; Perebrodje ciema padomes priekšsēdētājam Viktoram Derevjančikam; festivāla organizatoriem, dalībniekiem un viesiem; par brīnišķīgu ekskursiju – Braslavas muzeju apvienības vadītājai Nadeždai Dudarjonokai un Braslavas tradicionālo kultūru muzeja direktorei Ellai Zinkevičai; par vīzu atbalstu – Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulam Daugavpilī Vladimiram Kļimovam.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Marija Pometjko, BKC metodiķe,

t. 654 24695, 29811969, cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC, 305.-306.kab. 




Atpakaļ