Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

11-07-2016

Baltkrievi pievienoja savas spilgtās krāsas nacionālo kultūru festivāla paletei


Jūlija pirmajās dienās Daugavpilī un citās Latgales pilsētās notika pirmais Latvijas nacionālkultūru festivāls „Pynu, pynu sītu”. Festivāla mērķis ir popularizēt un attīstīt Latvijā dzīvojošo minoritāšu kultūru mantojumu.

Festivālā piedalījas ap 1400 dalībnieku. Visās pilsētas koncertskatuvēs varēja redzēt un dzirdēt aizrautīgas, liriskās dziesmas un dejas Daugavpils Baltkrievu kultūras centra kolektīvu izpildījumā: tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka” un deju ansamblis “Ļanok”; tautas dziesmu ansamblis “Nadeja” no Rīgas, ansamblis “Akolica” (Dagda), folkloras ansamblis “Ļanok” (Jelgava), Jēkabpils ansamblis “Zaviruha”, dziesmu ansamblis “Paulinka” no Liepājas, Rēzeknes ansamblis “Suzorje”. Īpašus aplausus saņēma folkloras kolektīvs “Sunički” no Vitebskas apgabala.

Festivāla dienās baltkrievu radošie kolektīvi ne tikai piedalījās dažādās meistarklasēs, bet arī paši novadīja leļļu-talismana izgatavošanas («кукла- оберег») meistarklasi. Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā meistarklasi vadīja Liepājas dziesmu ansambļa “Pauļinka” dalībniece Irina Beļajeva. Apmeklētāji ar lielu interesi klausījās stāstu par leļļu vēsturi un to lomu dzīvē. Irina parādīja savu leļļu kolekciju, kuru veidojusi ar lielu mīlestību. Vēlāk visi kopā, bērni un pieaugušie, mācījās veidot lelli-talismanu. Vokālais ansamblis Pauļinka no Liepājas, dziedāja dziesmas baltkrievu valodā arī “muzikālajā tramvajā”, kurš veica savu maršrutu festivāla 2.dienā.

2.jūlijā, sestdienas rītā Baltkrievu sētas laukumā («Беларускі двор») Daugavpils cietoksnī visi baltkrievu radošie kolektīvi no Latvijas un Baltkrievijas iedzīvotājus un pilsētas viesus priecēja ar saviem talantīgajiem priekšnesumiem, kā arī iesasitīja līdzi dejot un dziedāt.

Pēcpusdienā visi mākslinieki devās uz Dubrovina parku, kur vienlaikus notika koncerti uz trijām skatuvēm. “Kupaļinka” un “Ļanok” dziedāja un dejoja pie muzeja, kur pasniedza savu sagatavoto programmu.

Visi mākslinieki vienojās kopā svētku gājienā. No Rīgas ielas uz Vienības laukumu devās krāsaina daudznacionāla kolonna ar karogiem. Māksliniekus ar svētku uzrunām sagaidīja LR premjerministrs M.Kučinskis, Daugavpils mērs J.Lāčplēsis. Nākamais festivāls notiks 2018. gadā Jelgavā.

Kultūra ir sabiedrības fundaments, un, par tās nostiprināšanas pamatu, kļuva unikālais Daugavpils festivāls “Pynu,pynu sītu”. Ar saviem spilgtajiem priekšnesumiem baltkrievi ienesa nenovērtējamu ieguldījumu sabiedrības fundamenta nostiprināšanai, bet pats galvenais, ar savām aizrautīgām dziesmām un dejām, savas dvēseles plašumu, baltkrievi dāvāja cilvēkiem pozitīvas emocijas un brīnišķīgu noskaņojumu.

Baltkrievu kultūras centrs izsaka patiesus pateicības vārdus brīvprātīgajiem, kuri divas dienas, no rīta līdz vēlai naktij palīdzēja mūsu baltkrievu kolektīviem Daugavpils festivālā justies mājīgi: Žannai Romanovskai (BKC), Marijai Pometjko (BKC), Irinai Jakušonokai (BKC), Anastasijai Mališevai (BKC), Inesai Kozlovskai (BKC), Tatjanai Deņisovai (Uzdim), Valerijam Ambrosovam (Uzdim), Marinai Meduņeckai (BKC).

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Marija Pometjko, BKC metodiķe,

t. 654 24695, 29811969, cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC, 305.-306.kab.




Atpakaļ