Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

30-05-2016

Česlava Jasjko krustdūriena gleznu izstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā


No 1. līdz 30. jūnijam Latgales Centrālās bibliotēkas Periodikas lasītavā ir apskatāma Česlava Jasjko krustdūrienā izšūto gleznu izstāde.  

Kurš teicis, ka vīrietis ar adatu rokās ir izdoma? Daudzi pasaulslaveni vīrieši ir aizrāvušies ar izšūšanu, jo īpaši sendienās. Izšuva gan Francijas karalis Luijs XVI, gan krievu rakstnieks Nikolajs Gogolis, gan viņa romānu varoņi, piemēram, pilsētas N gubernators no “Mirušajām dvēselēm”. Lai arī mūsdienās, domājot par izšūšanu un tās piekritējiem, prātā nāk tieši daiļā dzimuma pārstāves, izšūšana joprojām ir ļoti populārs brīvā laika pavadīšanas veids, ar kuru nodarbojas visdažādākie cilvēki – neatkarīgi no vecuma, dzimuma, profesijas.

Izstādes autors Česlavs Jasjko, pēc profesijas metinātājs, pirms 10 gadiem nejauši ieraudzīja, kā ar adatu un krāsainiem mulinē diegiem virtuozi strādā kāda paziņa. Ziņkārība mudināja pamēģināt pašam. Iepatikās! Česlavs ir pārliecināts, ka gan metināšanā, gan krustdūrienā ir vajadzīga liela pacietība un precizitāte. Ar izšūšanu viņš nenodarbojas katru dienu, tāpēc darbi top ilgākā laika posmā. Gleznas ar īpaši izsmalcinātu zīmējumu, strādājot ar pārtraukumiem, var tikt darinātas pat divus gadus.

Izstādē Latgales Centrālajā bibliotēkā apmeklētāju uzmanībai tiek piedāvātas desmit dažāda izmēra un sižetisko kompozīciju gleznas. To vidū gan spilgtas saulespuķes un citi ziedi, gan apetīti rosinošs galds ar kokteiļiem un kafijas krūzi.

Informāciju sagatavoja

LCB Periodikas lasītavas vadītāja

Skaidrīte Daukšte

Tālr.: 65476344

e-pasts: skaidrite.daukste@lcb.lv




Atpakaļ