Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

03-02-2011

Daugavpils teātrī Antona Čehova lugas “Bildinājums” pirmizrāde


14.februārī plkst. 18.30 Daugavpils teātrī notiks Antona Čehova lugas "Bildinājums" pirmizrāde. "Piedāvājam paskatīties uz šo Čehova lugu - ne kā uz vodeviļu, bet kā uz lirisku komēdiju" aicina izrādes režisore Līga Korlaša.  

 

1888.gada 7.novembrī  Antons Čehovs  raksta vēstulē I. L. Ščeglovam: "Uzskricelēju speciāli provincei draņķīgu vodeviļu „Bildinājums" un nosūtīju cenzūrai". Lugas darbība notiek, Čubukova muižā, kurā ir ieradies kaimiņš Lomovs no blakus muižas, lai lūgtu cienījamam kaimiņam viņa meitas roku un bildinātu pašu izredzēto.

 

 Lugas varoņi tiek sākotnēji ielikti robežsituācijā, tādēļ loģiskus risinājumus viņu darbībai nevar atrast - viņu uzvedību diktē emocijas."Cilvēks ir pats savu vājību, baiļu, projekciju, neizlēmības  lamatās un tas rada traģikomiskas situācijas. Cilvēkam stāv ceļā pats cilvēks. Šādās situācijās cilvēks ir it kā smieklīgs no malas, bet iekšēji trausls un neprātīgi skaists- mūsuprāt, par to raksta Čehovs. Nepastāv jautājums - vajag vai nevajag bildinājumu - raugoties mūsdienu kontekstā. To neuzdod Čehovs savā lugā un to neuzdodam mēs," saka L.Korlaša.

 

Lomās - Daugavpils teātra latviešu trupas aktieri: Viesturs Rencis,  Inese Ivulāne - Mežale,  Māris Korsiets, Līga Korlaša. Režisors Līga Korlaša, scenogrāfs Ivo Folkmanis, kostīmu māksliniece Nataļja Marinoha.  „Bildinājums" ir izrāde, kurā uz  Daugavpils teātra lielās skatuves vienlaikus ar aktieriem būs arī skatītāji un tā ir Daugavpils teātra dāvana  saviem skatītājiem Mīlestības dienā. "Būsiet mīļi gaidīti Čubukova muižas dārza verandā, kur arī norisināsies šie neparastie un tik ļoti parastie notikumi," aicina izrādes veidotāji." Izrāde būs skatāma arī 20.februārī plkst. 17.00.

„Ja gribi kļūt optimists un saprast dzīvi, tad beidz ticēt tam, ko runā un raksta, bet vēro pats un iedziļinies", tā  savulaik teicis  Antons Čehovs.

 

Papildus informācija:

Līga Korlaša,

29329503

 

Kase: 65426520

http://www.dteatris.lv/




Atpakaļ