Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

11-04-2016

Tika atvērta baltkrievu mākslinieku izstāde


2016. gada 8.aprīlī Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā notika izstādes “Man ir tas gods” atklāšana, kurā tika piedāvāti apskatei Baltijas baltkrievu mākslinieku apvienības „MAJU GONAR” darbi.

Baltkrievu mākslinieku izstādi organizēja Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejs.

Baltijas baltkrievu mākslinieku apvienību „MAJU GONAR” dibināja 1991.gada 12.janvārī  mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Sanktpēterburgas. Viņus visus vieno mīlestība pret baltkrievu kultūru un mākslu. 2016. gads apvienībai ir 25. gadu jubilejas gads, un izstāde Daugavpilī atvēra jubilejas pasākumu progammu.

Izstādē tika piedāvāti 16 mākslinieku skulptūras un gleznas: Vjačeslava Teleša, Olgas Kožemjakas, Vasīlija Mališčicas, Gaļinas Želobovskas, Pētera Hudobčonoka, Vjačeslava Lavrinoviča, Tamāras Nasenko, Nadeždas Izeņovas, Oļega Ablažeja, Jana Kuzmicka, Annas Peipiņas, Alīnas Litviņenko, Irinas Trumpeļ-Soboļevskas, Jeļenas Tihomirovas, Leonīda Mostvilišska, Jeļenas Romaņenko. Darbi ir izveidoti dažādos stilos un tehnikās: glezniecība, akvareļi, skulptūras, fotogleznas.

Baltijas baltkrievu mākslinieku apvienības „MAJU GONAR” priekšsēdētājs ir Vjačeslavs Telešs, dzimis Grodņas apgabalā. Latvijas mākslinieku savienības biedrs, grāmatas “Garadi Belarusi na starih paštoukah” autors, Rīgas baltkrievu skolas pirmais direktors, Latvijas baltkrievu kultūras biedrības “Svitanak” priekšsēdētāja vietnieks, bērnu baltkrievu mākslas studijas “Vjasjolka” vadītājs.

Mākslinieka darbi atrodas muzejos un privātkolekcijās 13 pasaules valstīs. V.Telešs ir Fanciska Boguševiča Baltkrievu PEN-centra prēmijas laureāts un godalgots ar Triju Zvaigžņu ordeni - augstāko Latvijas apbalvojumu.

Izstādes atklāšanā skanēja apsveikuma un pateicības vārdi no Daugavpils pilsētas priekssēdētāja 1.vietnieka Jāņa Dukšinska, Baltkrievijas Republikas ģenerālkonula Daugavpilī Vladimira Kļimova. Muzeja direktore Ruta Ģiptere atzīmēja šī pasākuma svarīguma pakāpi Daugavpilī mākslas un integrācijas plānā un pasniedza pateicības rakstu V.Kļimovam par pretīmnākšanu un palīdzību izstādes organizēšanā. Ar siltiem vārdiem un novēlējumiem tālākajos radošajos panākumos uzstājās Baltkrievu kultūras centra vadītaja Žanna Romanovska un kultūrziglītības biedrības “Uzdim” priekšsēdētāja vietniece Olga Pavloviča, kuras arī deva ieguldījumu šīs izstādes organizācijā.

Bet Baltkrievu Rakstnieku savienības biedrs Staņislavs Volodjko sveicināja māksliniekus ar savu dzeju:

Вітаю поціскам рукі

Вас беларусы-мастакі!

Вы талент маеце такі

І гонар маеце такі:

Да родных гоняў нацянькі,

Да дзён мінулых напрамкі,

Да нашых сэрцаў напрасткі

Пракладваць сцежкі і масткі.

            Muzikālais pavadījums pasākumā skanēja no Baltkrievu kultūras centra vokāli instrumentāla ansambļa “Praļeski”, un baltkrievu biedrības “Uzdim” ansambļa “Lastauki”.

            Pēc daudzu viesu runām, pasākuma vainieki devās uz Marka Rotko mākslas centru, kur viņus gaidīja ekskursija pazīstamajā muzejā un iestādes vadības pavadībā, pastaiga pa cietoksni. Viesi apmeklēja Baznīckalnu - vietu, kur dzīvo kaimiņos četru konfesiju dievnami, kā arī fotografējās pie piemiņas plāksnes pie bijušās Daugavpils baltkrievu valsts ģimnāzijas ēkas.

            Noslēguma moments pēc bagātas un auglīgas dienas Baltijas baltkrievu mākslinieku apvienības „MAJU GONAR” māksliniekiem bija Baltkrievu kultūras centra apmeklējums, kur dzērot tēju viesi iepazinās ar reģiona radošu baltkrievu darbību un runāja par turpmāko sadarbību.

            Baltijas baltkrievu mākslinieku apvienības „MAJU GONAR” izstāde Daugavpils muzejā strādās līdz 2016. gada 5. maijam.

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Marija Pometjko, BKC metodiķe,

t. 654 24695, 29811969, cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC, 305.-306.kab.




Atpakaļ