Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

22-03-2016

Nadežda Svirkoviča veido skaistumu no diegiem


„Burvju diegu pasaule” ar šādu nosaukumu 2016. gada 20.martā Baltkrievu kultūras centrā (BKC) notika Nadeždas Svirkovičas performance, kurā varēja apskatīties tamborētus izstrādājumus: salvetes, lelles, apģērbu un izšūtas gleznas.

  Nadežda Svirkoviča- integrācijas piemērs latviešu sabiedrībā. Viņa piedzima Baltkrievijā. Ģimene pārvācās dzīvot uz Latviju, kad Nadeždai bija četri gadi, taču katru vasaru viņa ciemojās pie radiniekiem Grodņeņščinā. Tur viņa bagātināja savu dzīvi ar paražu un kultūras izpēti un mantoja labākās cilvēka īpašības, kas piemīt baltkrieviem: labestība, strādīgums, pieticīgums, viesmīlība. Šobrīd Nadežda dzied Baltkrievu kultūras centra baltkrievu tautasdziesmu ansamblī „Kupaļinka” un senioru ansamblī „Spadčina”, ir aktīvs baltkrievu kultūrizglītības biedrības „Uzdim” biedrs.

N.Svirkoviča nokārtoja naturalizācijas eksāmenus un, iegūstot Latvijas pilsonību, sāka strādāt par robežsargu- kinologu. Uz šo brīdi viņa ir pensijā, audzina mazbērnus, bet brīvo laiku velta mīļākajai nodarbei - rokdarbiem. Izstādē bija piedāvāti vairāki viņas darbi: krustdūrienā izšūtas gleznas, tamborētas salvetes, apģērbs, dažāda izmēra lelles: sākot ar Lieldienu olu līdz lielā auguma adīta vecīša Kazimira.

Pasākuma vadītāja BKC metodiķe Marija Pometjko sveica visus Pūpolsvētdienā. Pastāstīja par rokdarbu leļļu vēsturi un intervēja pasākuma galveno personu. Intervijas laikā klātesošie daudz uzzināja par Nadeždu un viņas vaļaspriekiem.

Tālāk sekoja apģērbu modes skate. Kleitas, kostīmi, jaciņas, cepures, somas, šalles un pončo mūzikas pavadījumā eleganti demonstrēja Žanna Romanovska, Velta Loce, Irina Ļutaja. Muzikālu pauzi (duets Valerijs Kotegovs un Velta Loce) nomainīja Pāvela Plotņikova priekšnesums. Leļļu teātra priekšnesumu rādīja sienāzis Kuzja (Inta Ivanova), pērtiķis Emma (Inna Vaļuško), āzis Fiļimons un vecītis Kazimirs (Gaļina Sontocka).

Nadežda vēlajos ziemas vakaros adīja vecīti Kazimiru. Vecīti Nadežda uzdāvināja Baltkrievu kultūras centram. BKC vadītāja Žanna Romanovska, kura motivēja Nadeždu sarīkot pirmo personālizstādi apsveica rokdarbnieci ar brīnišķīgu izstādi un dāvināja skaistu pušķi, ar novēlējumiem radošajiem panākumiem un iziešanu plašākā auditorijā.

Apsveikumu un apbrīnu vārdi skanēja no kultūrizglītības biedrības „Uzdim” priekšsēdētājas Ludmilas Siņakovas un viņas vietnieces Olgas Pavlovičas, senioru ansambļa „Spadčina”, vakara goda vieses Valentīnas Abuškevičas, Nadeždas draugiem, radiniekiem, kuri atnāca uz izstādes atklāšanu.

Ja cilvēks ir talantīgs, tad viņš ir talantīgs it visur. Nadežda Svirkoviča sekmīgi to pierādīja dziedējot duetā ar V.Loci dziesmu „Višņovij sad”. Dziesma skanēja pasākuma noslēguma, kas noritēja augstākajā līmenī.

Izstāde „Burvju diegu pasaule” ir apskatāma no 2016.gada 20.marta līdz 5.aprīlim Baltkrievu kultūras centrā (Daugavpils, Smilšu iela 92, Kultūras pils, 3.stāvs, 305.kab.).

         Nāciet un iedziļinieties oriģinālu un jautru tamborētu leļļu burvju pasaulē!

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Marija Pometjko, BKC metodiķe,

t. 654 24695, 29811969, cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC, 305.-306.kab. 




Atpakaļ