Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

07-03-2016

Albīnas Davidenko grāmatas “Melnā saule” prezentācija


11. martā plkst. 17.30 Latgales Centrālās bibliotēkas pasākumu telpā tiks prezentēta Albīnas Davidenko grāmata “Melnā saule”. Izdevumā apkopoti dokumenti, aculiecinieku atmiņas un laikabiedru vēstījumi par karagūstekņu nometni “Štalag 340”, kas darbojās Daugavpilī Otrā pasaules kara gados.

 

“Štalag 340” bija vācu nometne ierindas karagūstekņiem, kas izveidota 1941. gada jūlijā. Tiek lēsts, ka triju nometnes pastāvēšanas gadu laikā tajā uzturējās ap 160 tūkstošiem karavīru, un 125 tūkstoši gāja bojā no bada, slimībām un smaga darba vai arī tika nošauti. Grāmata vēsta par nometnes izveidi, gūstekņu uzturēšanās un nāves apstākļiem, kā arī bojāgājušo apbedījumiem.

 

Izdevums nepretendē uz nopietna zinātniska pētījuma statusu, kaut arī tajā ir minēti konkrēti skaitļi un fakti no arhīvu avotiem. Grāmatas kodolu veido liecības, kas iegūtas no tālaika norišu aculieciniekiem – daugavpiliešiem, kas joprojām atceras “Štalag 340” nometni un ar to saistītos notikumus. Izdevumu papildina ar nometni saistīto Daugavpils cietokšņa un Mežciema objektu fotogrāfijas.

 

Grāmata izdota divās versijās – latviešu, angļu un vācu, kā arī krievu, angļu un vācu valodā. Tādējādi apkopotās liecības ir pieejamas visplašākajam vēstures interesentu lokam.

 


Informāciju sagatavoja
LCB galvenā bibliotekāre
Inga Gedžūne
tālr.: 65476345
e-pasts: inga.gedzune@lcb.lv




Atpakaļ