Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

19-02-2016

Baltkrievu mājā skolnieki vēroja ziemas un pavasara tikšanos


2016. gada 8,10 un 11. februārī Baltkrievu kultūras centrā (BKC) viesojās 11. pamatskolas skolēni. Projektu nedēļas laikā skolnieki iepzinās ar baltkrievu svētkiem “Gramnici”.

Projektu nedēļas laikā BKC viesojās 4. un 5. klases skolēni kopā ar saviem skolotājiem: Jeļenu Lucijanovu, Jeļenu Ribakovu, Olgu Bančikovu un direktora vietnieci Ilonu Kokinu. BKC kultūras pasākumu organizatore Irina Jakušonoka novadīja ekskursiju pa Baltkrievu māju, iepazistināja skolēnus ar centra vēsturi un izveidi, ar radošajiem kolektīvie un viņu apbalvojumiem, kā arī ar ekspozīciju “Baltkrievu namiņš” un tās darbarīkiem un instrumentiem.

Sveču liesmās, bērni aizrautīgi klausījās metodiķes Marijas Pometjko stāstu par ziemas ieražu svētkiem “Gramnici” vai “Strečanne” vēsturi un tradīcijām. Šos svētkus katoļi svinēja 2. februārī, bet pareizticīgie 15. februārī. Tautā šie svētki simbolizē ziemas un pavasara tikšanos.

Svētku galvenais priekšmets ir svece. To veidoja no bišu vaska un iesvētīja dievnamā. Skaitījās, ka  svece ir apveltīta ar burvju spēku un ir  talismans no jebkurām nelaimēm un bēdām.

Nodarbība ar bērniem notika dialoga formā. Vārda “vicinanka” jēdzienu viņi uzzināja no jautājumiem-atbildēm. Vēlāk, sēžot pie galda un griežot papīra vicinanku, ar lielāku prieku minēja mīklas baltkrievu valodā un par pareizajām atbildēm saņēma  konfektes no lādītes, tādā veidā uzzinot jaunus baltkrievu vārdus: konfekte («цукерка»), lūdzu («калі ласка»), paldies («дзякуй») un c.

Jauku noskaņojumu radīja arī baltkrievu spēle “Spilventiņš”. Bērni ar lielāku prieku dejoja riņkadeju  kopā ar BKC darbinieiem, kuri bija ģērbušies baltkrievu tautas tērpos un dziedāja dziesmu baltkrievu valodā. Vēlāk dzēra tēju ar baltkrievu saldumiem un fotografējās. Aizejot no Balkrievu mājas  bērni un skolotāji sirsnīgi pateicās par interesantu un izzinošu nodarbību, par viesmīlību un apsolīja nāk vēl un vēl. Teica atvadu vārdus baltkrievu valodā, kurus jau iemācījās nodarbības laikā: paldies («Дзякуй») un uz redzēšanos («Да пабачэння»).

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Marija Pometjko, BKC metodiķe,

t. 654 24695, 29811969, cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC, 305.-306.kab. 




Atpakaļ