Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

27-01-2016

Izsludināta pieteikšanās dalībai skolēnu skatuves mākslas konkursā


Līdz šī gada 20.februārim Daugavpils pilsētas un novada izglītības iestāžu (vispārējās, profesionālās, speciālās un interešu izglītības) skolēni aicināti pieteikties dalībai konkursā  „Teātris: harmonija un ritms” (Mihoelsa balva).

 

Gatavojoties Mihoelsa dienām, kas ik gadu marta mēnesī tiek rīkotas Daugavpilī, Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde un Daugavpils Universitātes Humanitārā fakultāte izsludinājušas Skolēnu skatuves mākslas konkursu. Šogad konkurss norisināsies 2 kārtās. Pirmajai kārtai, kas notiks 2016.gada 9. martā, skolēniem jāsagatavo iestudējums, kas tematiski prezentē vienu no aspektiem: teātra pasaule, teātris un cilvēks; nacionālās kultūras īpatnības mākslā. Konkursam var pieteikt gan oriģinālo skatuvisko kompozīciju, gan literārā darba/ fragmenta iestudējumu. Pēc pirmās kārtas trīs labākie kolektīvi tiek izvirzīti uz 2.kārtu un dalībai meistarklasēs, kurās ar viņu iestudējumiem strādās profesionāli aktieri, režisori runas pasniedzēji. Pārējie konkursa 1.kārtas dalībnieki meistarklasēs var piedalīties kā skatītāji. Otrajā kārtā, kas norisināsies Mihoelsa dienu noslēguma pasākumā 2016.gada 16.martā, tiks noteikts uzvarētājs un Mihoelsa balvas ieguvējs.

 

Solomons Mihoelss (Šloime Vovsi) režisors, aktieris, pedagogs, sabiedriskais darbinieks, Valsts Ebreju teātra mākslinieciskais vadītājs, viens no pirmajiem PSRS Tautas skatuves māksliniekiem. Dzimis 1890.gada 16.martā Daugavpilī (toreizējā Dinaburgā), Postolaja ielā 4 (tagad Mihoelsa iela). Deviņu gadu vecumā uzrakstīja savu pirmo lugu. Drīzumā ģimene pārcēlās uz Rīgu, kur Solomons pabeidz reālskolu. Rīgā notika pirmā iepazīšanās arī ar profesionāliem teātriem un ievērojamiem cilvēkiem. 1918.gadā pēc Pēterburgas universitātes Juridiskās fakultātes beigšanas Solomons Vovsi atteicās no advokāta karjeras un iestājas ebreju teātra studijā. Te arī radās skatuves pseidonīms – Mihoelss. 1920.gadā studija pārcēlās uz Maskavu un tika pārveidota par Valsts ebreju kamerteātri, bet no 1925.gada – Valsts ebreju teātri (Goset), par kura māksliniecisko vadītāju 1929.gadā kļuva S. Mihoelss. Šo amatu viņš ieņēma līdz savai traģiskajai nāvei. S. Mihoelsa devums teātrim - 14 uzvedumi un vairāk nekā 30 nospēlētas lomas. Viena no viņa radošā darba virsotnēm ir Šekspīra “Karaļa Līra” uzvedums Maskavas Valsts ebreju teātrī 1935. gadā.

S. Mihoelsa dzīves traģiski pārtrūka 1948.gada 13.janvārī.

 NOLIKUMS

Papildus informācija:

Elīna Vasiļjeva

Daugavpils Universitātes

Rusistikas un slāvistikas katedras  asoc. prof.

tālr. 29748928




Atpakaļ