Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

20-10-2011

Novembrī Daugavpils teātra latviešu trupa viesosies Dagdā, Līvānos, Madonā, Pļaviņās un Zasā


No 3. līdz 27.novembrim  savā tradicionālajā  rudens viesizrāžu tūrē  dodas Daugavpils teātra latviešu trupa, informē Daugavpils teātra viesizrāžu menedžeris Māris Korsiets. Šoreiz  pie saviem skatītājiem Daugavpils teātris vedīs jauniestudējumu –  pazīstamo Samuila Maršaka pasaku lugu „Kaķu nams”, kā arī divas komēdijas-  Kena Ludviga situāciju un pārpratumu  komēdiju   „Mīlestība vai nauda?” un Kristīnes Jokstes komēdiju latgaliešu valodā „Klepernīku pogosta zvaigzne”. Daugavpils teātra viesizrādes:

  • Dagdā -  3.novembrī, Dagdas Tautas namā  plkst.11.00  Samuila Maršaka pasaku luga „Kaķu nams”  un plkst.19.00   Kena  Ludviga komēdija  „Mīlestība vai nauda?”.
  • Līvānos -  10. novembrī,  Līvānu Kultūras centrā plkst. 14.00   Samuila Maršaka pasaku  luga  „Kaķu nams” un  plkst.19.00  Kena  Ludviga komēdija  „Mīlestība vai nauda?”.
  •  Madonā - 22. novembrī,  Madonas Kultūras namā  plkst. 10.30 un 13.00 Samuila Maršaka  „Kaķu nams” .

·        Pļaviņās - 22.novembrī, Pļaviņu novada Kultūras namā plkst. 19.00 Kristīnes Jokstes „Klepernīku pogosta zvaigzne”

·        Zasā - 27. novembrī,  Zasas Kultūras namā  plkst.14.00 Kena Ludviga  komēdiju  - „ Mīlestība vai nauda?”.

 

Samuils Maršaks „Kaķu nams”

  Šī mazajiem skatītājiem ir  iespēja noskatīties Daugavpils teātra jaunāko iestudējumu, pazīstamo pasaku meistara Samuila Maršaka  pasaku „”Kaķu nams”. Jāpiebilst, ka jau ilgus „Kaķu nams”,  ir bijis teātra krievu trupas repertuārā un to ar prieku skatījušies bērni visā Latvijā.  Tagad iepazīties ar  šīs  lugas varoņiem aicināti arī mazie latviešu skatītāji –  arī viņus gaida jauna un   jauka tikšanās ar mazajiem Kaķēniem, viņu tanti Kaķeni un runci Vasīliju un viņu  kaimiņiem -   Cūku, Vistu, Gaili, Kazu un Āzi.  „Kaķu namā”  būs gan dziesmas un  dejas,  gan krāsaini tērpi un  jautra   mūzika. Latviešu trupas skatījumā „Kaķu nams” savu pirmizrādi piedzīvoja tikai 13. oktobrī, un šī būs pirmā reize, kad jaunā pasaka dodas viesizrādēs.„Viss, kas notiks ar pasakas varoņiem izrādes laikā, noteikti saglabāsies  arī bērnu sirsniņās, jo šīs lugas burvības noslēpums ir - tās  brīnumainā labestība,  un tas, ka labais arvien  uzvar  vienaldzību un cietsirdību”, uzsver izrādes režisors Jurijs Losevs.   Arī pieaugušie varēs ne tikai atcerēties  savas bērnības iemīļoto pasaku, bet arī    šur tur   paraudzīties  uz  sevi no malas.   

Lomās:  Maija Korkliša, Ivars Brakovskis, Inese Ivulāne – Mežale,  Līga Korlaša,  Viesturs Rencis,  Māris Korsiets, Alda Krastiņa,  Kristīne Veinšteina, Kristīna Baranovska, Milena Rožanska, Egils Viļumovs, Ritvars Gailums.  Vizuālais noformējums - Egils Viļumovs, Muzikālais noformējums - Mihails Pučkovs, Horeogrāfija - Sofja Baitina. Izrādes garums- 50.min.

 

 

Kens Ludvigs  „ Mīlestība vai nauda?”

 

        Uz  pazīstamā angļu dramaturga  Kena Ludviga  komēdija divās daļās –

„ Mīlestība vai nauda?”  tiek lūgti tie skatītāji, kuri jau sen iemīļojuši Daugavpils teātra viesrežisora Mihaila Mamedova (Maskava)   temperamentīgās situāciju komēdijas, kas slavenas ar  asiem un ašiem sižeta pavērsieniem un to, ka izsmiešanās garantēta, jo uz skatuves notikumi  allaž savērpjas pavisam neparedzamos mezglos.  "Mīlestība vai nauda" (pazīstama arī ar nosaukumu „Primadonnas”)  ir tieši par to -  par prasmi jebkurā situācijā palikt par  cilvēku, kurš  spēlē.  Spēlē! - un tu vinnēsi gan miljonus, gan mīlestību. Divi jauni provinces aktieri, cenšas iekarot skatītāju sirdis, taču  ne visai veiksmīgi. Un tad viņu rokās nonāk avīze ar sludinājumu, kurā kāda padzīvojusi miljonāre meklē savas mantinieces… Ko darīt? Seko pārģēbšanās un sākas notikumi, no kuriem attopaties tikai izrādes finālā - ar jautājumu, kā vai tad jau viss?! 

Lomās: Karina Lučiņina, Egils Viļumovs, Māris Korsiets, Maija Korkliša, Ritvars Gailums, Alda Krastiņa, Ivars Brakovskis, Viesturs Rencis. Režisors Mihails Mamedovs, scenogrāfs Ivo Folkmanis, kostīmu māksliniece Nataļja Marinoha.

 

Kristīne Jokste   „Klepernīku pogosta zvaigzne”

„Klepernīku pogosta zvaigzne”  spēlēta  jau vairāk kā trīsdesmit reizes, un ir  skatītāju gaidīta  „gan pilīs, gan būdiņās” -  pulcējusi pilnu gan Nacionālā teātra zāli, gan viesojusies visdažādākajās vietās Latgalē, un citur Latvijā...  Visur kur to gaida savs skatītājs, jo „Klepernīku pogosta zvaigzne” ir izrāde savējiem.  Par šodienu un  mums. Caur smaidu un smiekliem tā uzrunā katru, kuram sāp sirds par savu pagastu, savu valsti un atgādina, ka tepat līdzās-  katrā no mums slēpjas tieši tas lielais spēks un ticība, kas ikdienā reizēm liekas pazaudēts un kuru   bieži vien  gaidām no citiem. Lai arī komēdija, tā nav augstprātīga vīpsnāšana par tiem, kuri nav Rīgā, bet gan ticības apliecinājums savas dzimtās vietas mīlestībai un savai valodai.   

 Kristīnes Jokstes  luga „Klepernīku pogosta zvaigzne”,  savulaik uzvarēja 20 citu darbu konkurencē - Daugavpils teātra rīkotajā konkursā, kur tika meklētas  mūsdienīgas lugas latgaliešu valodā.  Savu pirmizrādi „Klepernīki” piedzīvoja 2010. gada 14. maijā.  Un  uzreiz kļuva par Latvijas kultūras dzīves Notikumu, jo  pirmo reizi Latvijā, profesionālā teātrī tika  iestudēta luga latgaliešu valodā. „Kristīne Jokste”  ir pseidonīms, lugas autore  ir  Iveta Vibornā,  ir ārste no Preiļiem, kura cer, ka lugā aiz smieklīgā cilvēki saskatīs nopietno. Luga patiesībā nemaz neesot  par latgaliešiem, tā tikai ir latgaliešu valodā, bet ir par latviešiem, par mums visiem: „Latgaliešiem vajadzētu būt lepniem, ka mēs pirmie runājam par to, ka mums pašiem vajag rīkoties, ne jau kāds ciemats Latgalē, bet visa Latvija pasaules mērogā ir tikai tādi „Klepernīki” un tikai no mums pašiem ir atkarīgs, ko mēs pieprasām no savas valdības,” uzsver „Klepernieku” autore. 

Lomās:  Alda Krastiņa, Ivars Brakovskis,  Karina Lučiņina, Māris Korsiets,  Kristīne Veinšteina,  Ritvars Gailums,  Līga Korlaša

Izrādes režisors ir Harijs Petrockis, mūziku veidojusi grupa “Patrioti.LG”-  Artūrs Uškāns un Juris Ostrovskis,  kuri arī  paši piedalās izrādē. Scenogrāfs Ivo Folkmanis, kostīmu māksliniece Nataļja Marinoha, horeogrāfe – Jeļena Pasternaka. Izrāde  divos cēlienos, tās garums 2 st.30.min.

 

Gaidām Daugavpils teātra izrādēs! 

 

                                Informāciju sagatavoja:

Viesturs Rencis 

Papildus informācija:

Māris Korsiets,

Daugavpils teātra viesizrāžu menedžeris,

 27040165




Atpakaļ