Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

14-12-2015

Noslēgumam tuvojas pirmais posms grāmatas sagatavošanā par Terēzi Broku


2015.gada decembrī noslēdzas projekts ”Pētnieciskā darba veikšana un materiāla apkopošana par Terēzi Broku un viņas ieguldījumu Latgales koru mūzikas attīstībā”, ko realizē Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, sadarbojoties ar literāti un žurnālisti Annu Rancāni.

Vairāku mēnešu garumā tika ievāktas mutvārdu un dokumentālās liecības, ko sniedza gan pati Terēze Broka, gan arī viņas kolēģi, koru dziedātāji, kultūras darbinieki, radi un citi cilvēki, kas kādreiz ir sadarbojušies vai sadarbojas ar diriģenti, kā arī atlasīti Rīgas Rakstniecības un mūzikas muzeja, Latvijas Valsts arhīva, Latgales Centrālās bibliotēkas, St. Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas u.c. iestāžu arhīvu dokumenti un fotogrāfijas. Ir iegūts ļoti apjomīgs un daudzpusīgs materiāls, kas tālāk tiks izmantots grāmatas par Terēzi Broku manuskripta izstrādē un grāmatas veidošanā.

Lai iepazīstinātu plašāku sabiedrību ar paveikto darbu, 8.decembrī tika rīkots pasākums „Terēze Broka – skanīgā dzīve un darbs”, kurā piedalījās gan Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja, gan Latgales Centrālās bibliotēkas pārstāvji, gan Terēzes Brokas līdzgaitnieki un citi interesenti. Pasākuma laikā projekta realizētāji pastāstīja par projekta norises gaitu, prezentācijas veidā sniedza nelielu ieskatu savāktajā materiālā, kā arī izteica pateicību visiem, kuri bija aktīvi iesaistījušies projekta realizācijā un snieguši mutvārdu un dokumentālās liecības.

Kā atzīst projekta realizētāji: „Neskatoties uz to, ka projekts tuvojas noslēgumam, tiks meklētas jaunas iespējas, lai darbs turpinātos un jau nākošajā gadā varētu uzsākt grāmatas manuskripta veidošanu.”

 Projekts ”Pētnieciskā darba veikšana un materiāla apkopošana par Terēzi Broku un viņas ieguldījumu Latgales koru mūzikas attīstībā” tika realizēts Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Latvijas valsts mežu atbalstītā Latgales kultūras programma 2015“ ietvaros.

 

Diriģente un pedagoģe Terēze Broka ir viena no radošākajām un izcilākajām personībām, kura ir devusi lielu ieguldījumu Latgales un Latvijas kultūrvides saglabāšanā un attīstībā. Bez viņas pēdējos 60 gados nav iedomājama Latgales kora mūzikas attīstība. Zīmīgi, ka tieši šajā, 2015.gadā, kad Latgales dziesmu svētki svin savu 75. gadadienu, savu 90 gadu jubileju svin arī Terēze Broka.

 

Papildus informācija:

Vita Viļevko
Daugavpils pilsētas domes kultūras pārvalde
tālr. 20613225




Atpakaļ