Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

17-11-2015

Izstāde “Zviedru kriminālromānu ainas” Daugavpilī


24. novembrī plkst. 14.30 Latgales Centrālās bibliotēkas abonementā tiks atklāta Zviedru institūta izstāde “Zviedru kriminālromānu ainas”. Izstāde tiek rīkota Zviedru dienu ietvaros, kas risināsies Daugavpilī no 24. līdz 30. novembrim. Tā dāvās priekšstatu par mūsdienu populārākajiem kriminālromānu autoriem Zviedrijā un sniegs ieskatu viņu daiļradē. Izstādes atklāšanas pasākumā piedalīsies Ziemeļu Ministru padomes biroja direktors Jans Vidbergs un izdevniecības Zvaigzne ABC pārstāve Una Orinska.


Zviedru kriminālromāni ir guvuši plašu atpazīstamību visā pasaulē. Tiem raksturīgi spēcīgi raksturi, interesants sižeta savērpums ar daudziem samezglojumiem un negaidītiem pavērsieniem, dinamiska notikumu virzība un meistarīgs lokālā kolorīta atveidojums – cilvēciskās kaislības un noziegumi risinās gan miegainās mazpilsētās, gan nomaļās jūras piekrastes salās, gan Stokholmas ļaužu pilnajās ielās. Latvijā Zviedru kriminālromānu tulkojumi un ekranizācijas bauda īpašu popularitāti. Heninga Mankela radītais inspektors Valanders un Stīga Lārsona “Tūkstošgades triloģija” par žurnālistu Mikaēlu Blumkvistu un hakeri Līsbeti Salanderi ir tikai daži spilgti piemēri.

 

Ceļojošā izstāde “Zviedru kriminālromānu ainas” piedāvā tekstuālu un fotogrāfisku ieskatu 21 populāra Zviedru kriminālromānu autora daiļradē, kā arī sniedz priekšstatu par vidi, kurā risinās autoru radīto romānu darbība. Izstādes mērķis ir paplašināt Zviedru kriminālromānu cienītāju loku un piesaistīt jaunus lasītājus.


Zviedru dienas Daugavpilī ir pasākumu cikls, kura ietvaros pilsētā tiek popularizēta Zviedrija un tās kultūra. Laikā no 24. līdz 30. novembrim daugavpiliešiem būs iespēja apmeklēt vairākas izstādes, Zviedru filmu festivāla seansus, priekšlasījumus un prezentācijas. Zviedru dienu pasākumi notiks Latgales Centrālajā bibliotēkā, Daugavpils Universitātē un Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.



Informāciju sagatavoja:

LCB galvenā bibliotekāre

Inga Gedžūne

Tālr.: 65476345

e-pasts: inga.gedzune@lcb.lv




Atpakaļ