Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

06-07-2015

Radoša sezona noslēdzās ar koncertu “Baltkrievu Kupalle”


2015. gada 2.jūlijā Daugavpils Kultūras pils mazā zālē notika svētku koncerts “Baltkrievu Kupalle”, kas tika veltīts trim notikumiem: Baltkrievu Republikas Neatkarības dienai, tautas svētkiem Kupalle un baltkrievu kultūrizglītības biedrības “Uzdim” dzimšanas dienai.

Visi skatītāji tika sagaidīti ar baltkrievu tautas mūziku, akordeonistu ansambļa “Kvitņejuči maj” vadītājas Antoņinas Sivakovas izpildījumā.

Baltkrievijas Republikas ģēnerālkonsuls Daugavpilī Vladimirs Klimovs sveica visus klātesošus svētkos un atzīmēja Baltkrievu kultūras centra un biedrības “Uzdim” svarīgu lomu baltkrievu kultūras popularizēšanā. Biedrības “Uzdim” biedrus ar 22 dzimšanas dienu sveica biedrības priekšsēdētājs Valerijs Ambrosovs.

Pēc oficiālās daļas visi iegrima baltkrievu tautas vasaras saulgriežu svētku Kupalle svinībās. Šie svētki ir analogiski latviešu svētkiem Līgo.

Koncertu vadīja Kupalinka (Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska) un Kupališ (V.Ambrosovs). Izpildot dziesmu “Oh, agri Ivanos” visiem Ivaniem, Jāņiem, Janām, Ivana dēliem un meitām dāvināja ziedu-zāļu vainagus- saules, bagātības un veselības simbolu.

Bet tālāk sekoja ansambļa “Kupalinka” un deju ansambļa “Ļanok” dziesmu riņka deja, lasīja Kupalles dzeju, stāstīja par tradīcijām. Solists Pāvels Prozors izpildīja pazīstamas Kupalles dziesmas. Tante Auguvācēja, (teātra studijas “Paulinka” vadītāja Gaļina Sontocka) pastāstīja par ziediem un zālēm, kas ar skanīgām dziesmām un dejām tika vākti Kupalles svētkos un sapīti vainagos. Senioru ansamblis “Spadčina”  atdzīvināja publiku ar jautru dziesmu “Dzeguze”. Dzejnieks Staņislavs Volodjko lasīja savu dzeju par Kupalli. Vokāli instrumentālais ansamblis “Praleski” dāvināja skatītajiem baltkrievu tautas dziesmu “Rozes zieds” un latviešu tautas dziesmu “Vai tā mana vaina bija”.

Svētku koncerts noslēdzās ar Baltkrievu kultūras centra  un biedrības “Uzdim” himnu, dziesmu “Baltkrievu māja” (vārdu autrors Staņislavs Volodjko, mūzika- Aleksandrs Rudzs), bet  visiem zināmu, jautru dziesmu “Plūst ūdentiņš” kopā ar māksliniekiem dziedāja visi skatītāji.

Kā atzīmēja Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska, vasarā visiem organizatoriem ir liels risks nesavākt auditoriju. Taču veiksmīga koncerta “Baltkrievu Kupalle” organizēšana rada jaunas idejas- katru gadu Baltkrievu kultūras centra radošu sezonu noslēgt ar baltkrievu koncertu.

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Irina Jakušonoka

BKC kultūras pasākumu organizators,

t. 654 24695, mob. 27110857, cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92., Kultūras pils, BKC - 305.-306. kab.




Atpakaļ