Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

25-06-2015

Baltkrievu kultūras centrā nosvinēja divu dzejnieku 110.gadadienu


2015. gada 17.jūnijā Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) notika literārais vakars “Пятрусь ды Пятро”, kas tika veltīts divu slaveno baltkrievu dzejnieku Petrusa Brovkas un Petro Glebkas 110 gadadienai.

Atklājot pasākumu BKC vadītāja Žanna Romanovska atzīmēja, ka divi svarīgi datumi ir tuvu viens otram: baltkrievu rakstības meistaru Petrusa Brovkas un Petro Glebkas 110 dzimšanas diena. Tie, kas mācījās Baltkrievijā, jau no skolas laikiem ir pazīstami ar autoru daiļradi. Priekšteču dzejai ir jāpaliek laikabiedru sirdīs, jo kara dzejnieki  mīlēja dzīvi, savu ģimeni un savu dzimteni Baltkrieviju.

Gaļina Sontocka iepazīstināja klausītājus ar abu dzejnieku biogrāfijām. Viņiem bija daudz kopīga. Petrus Brovka ir dzimis 1905.gada 25.jūnijā Vitebskas apgabalā, Petro Glebka- 1905.gada 6.jūlijā Minskas apgabalā. Abi nāca no daudzbērnu ģimenēm un dzīvoja laukos. Dzejnieki pabeidza Baltkrievijas valsts universitāti, strādāja par avīžu redaktoriem, rakstīja dzeju un prozu, tulkoja klasiķus baltkrievu valodā un atstāja bagātu literāro mantojumu. Viņiem pat iznāca kopīga grāmata “Урожай” (“Raža”). Dzejniekiem ir piešķirti valsts apbalvojumi, viņu vārdos ir nosauktas skolas un ielas.

Petrusa Brovkas un Petro Glebkas daiļrade ir iekļauta baltkrievu literatūras bagātības kasē.

Literārā vakarā Baltkrievu kultūras centrā skanēja abu dzejnieku dzejas.

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Žanna Romanovska, BKC vadītāja,

t. 654 24695, 20374840, cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu 92,

Kultūras pils, BKC 305.-306.kab.

 



Atpakaļ