Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

25-06-2015

Ar vērienu izskanējuši Latgales Dziesmu svētki Daugavpilī


 
Vasara Daugavpilī ir aizsākusies ar virkni vērienīgu pasākumu – jūnija sākumā Pilsētas svētkos tika svinēta Daugavpils 740. dzimšanas diena, kas noslēdzās ar krāšņiem Latgales dziesmu svētkiem Stropu estrādē.

Ik pēc pieciem gadiem Daugavpils kļūst par Latgales Dziesmu svētku galvaspilsētu, kad jauktie, sievu, vīru kori, pūtēju orķestri, tautas mūzikas kolektīvi un deju ansambļi no Latgales un citiem Latvijas novadiem sanāk kopā, lai izdziedātu, izdejotu un izspēlētu skaistāko no sava skanīgā pūra. Arī šī gada 7. jūnijā gandrīz 3000 dalībnieku bija sabraukuši, lai svinētu 75. gadadienu kopš pirmajiem Latgales Dziesmu svētkiem.

Latgales dziesmu svētkus atklāja Latvijas Republikas Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņa norādīja, ka latgaliešus visi ciena par stingru raksturu, jo viņi nežēlojas, viņi dzied. „Lai par godu Latvijai, Latgalei un Dziesmusvētku karogam skan dziesma!”, tā L. Straujuma.

Svētku organizatori bija parūpējušies par daudzveidību Latgales dziesmu svētku programmā, kas atklāja gan vareno Latgales skanējumu, jestros dejas ritmus, spēju aizraut un uzrunāt publiku, gan arī kopā ar Krievu un Poļu kultūras centru deju kolektīviem nodemonstrēja daudznacionālo krāsainību. Savu nacionālo kolorītu izdejoja arī viesi no Vitebskas. Īpašu saviļņojumu izraisīja dziesma „Dzimtā valoda”, ko kopā ar leģendāro grupu „Elpa” izpildīja svētku kopkoris.

Īpašs pārsteigums dziesmu svētku dalībniekiem bija Latgales Dziesmu svētku karogs, kas tika darināts speciāli šiem svētkiem. Tajā atainots vainags no pļavu ziediem, un tā autore ir māksliniece Silva Veronika Linarte. Kā norāda māksliniece: „Vainagi Dziesmu svētkos man sagādā visspilgtākās emocijas un apbrīnu – cik mūsu tauta ir radoša! Šis vainags karogā ir noskatīts no oriģināla izšuvuma, kas glabājas brāļu Skrindu muzejā Vabolē, to pirmās brīvās Latvijas laikā ir izšuvusi Latgales sieviete.”

Svētkus organizēja Daugavpils pilsētas dome, Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde un Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Svētkus finansiāli atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

 

 

Papildus informācija:

Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde

t.: +371 654 76797




Atpakaļ