Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

06-05-2015

Poļu folklora Latgalē (VIDEO)


Kopš 2004.gada Daugavpils Poļu kultūras centrs organizē festivālu „Poļu folklora Latgalē”. Ik pārgadus uz Daugavpili brauc jauniešu un bērnu poļu folkloras kolektīvi no Polijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas.

Maija sākumā noticis VII Starptautiskais poļu folkloras festivāls. Uz Daugavpili atbrauca kolektīvi no Latvijas (ansamblis „Strumeņ” no Krāslavas, vokālais ansamblis „Aizturi elpu” no Demenes, deju kolektīvs no Jēkabpils, tautas deju kolektīvs „Kukulečka” no Daugavpils), kā arī no Polijas (dziesmu un deju kolektīvs „Łukowiacy” no Lukovas un kolektīvs no Osvencimas „Hajduki”).

Festivāla norises laiks nav izvēlēts nejauši. Ārpus Polijas dažādās pasaules valstīs dzīvo apmēram 20 miljoni poļu un Polijas valdība ir pasludinājusi 2.maiju par ārpus Polijas dzīvojošo poļu dienu. Kopš 2002.gada 2.maijs ir arī Polijas valsts karoga diena. Savukārt 3.maijs ir Polijas Konstitūcijas diena. Svarīgi ir atzīmēt, ka Polijas Konstitūcija ir pirmā Eiropā un otrā pasaulē pieņemtā konstitūcija.

Starptautiskais poļu folkloras festivāls „Poļu folklora Latgalē” bija atklāts trešdien, 1. maijā plkst. 16:00 Daugavpils novada Kultūras namā. Šajā pat dienā, plkst. 12:00 Poļu Namā bija atvērta fotoizstāde “Poļi Daugavpilī” veltīta pilsētas jubilejai, kura atspoguļo Daugavpilī dzīvojošo poļu vēsturi.

2.maijā Polijas valsts karoga dienā plkst. 11:00 Jēzus Sirds baznīcā bija noturēta svētā mise par festivāla dalībniekiem un visiem pasaules poļiem, kas dzīvo ārpus Polijas, bet kas atceras savu piederību poļu tautai. Plkst. 14:00 Vienības laukumā  Daugavpils pilsētniekiem un viesiem bija iespēja baudīt spilgto poļu folkloru festivāla dalībnieku izpildījumā.

3.maiju tradicionāli  svin Varšavas ielas svētku zīmē. Svētku gājiens sākās pie krusta Slobodkā.  Plkst. 11:00 festivāla dalībnieki un pilsētas poļi nolika ziedus pie krusta, kas uzstādīts par piemiņu Latgales atbrīvošanas cīņās kritušajiem poļiem. Pēc piemiņas brīža sākās Varšavas ielas svētku gājiens, kurā piedalījās skolēni, studenti, folkloras kopu dalībnieki un visi kas vēlējās.

Pasākuma noslēgumā plkst. 12:00 J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas zālē notika VII poļu folklora festivāla noslēguma ceremonija un dalībnieku  apbalvošana. Pasākumos 3.maijā piedalījās Domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, Domes priekšsēdētāja vietnieks - Pēteris Dzalbe, kā arī  Polijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijas Republikā - Eva Dembska un Polijas Republikas vēstniecības konsulārās nodaļas vadītājs padomnieks-ministrs Vojceh Kraj.

 

 

 

 




Atpakaļ