Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

25-03-2015

Daugavpils iedzīvotāji pieminēja komunistiskā terora upurus (VIDEO)


Latvijā 25.marts ir skumja atceres diena. Šajā pavasara dienā 1949.gadā vairāk nekā 42 tūkstoši cilvēku tika deportēti uz Sibīriju. 73% no izvestajiem bija sievietes un bērni. Tikai no Daugavpils un tās apkārtnes  tika izvests aptuveni pusotrs tūkstotis iedzīvotāju – dažādu nacionalitāšu, ticības un sociālā statusa cilvēki. 24.martā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā notika tikšanās ar pilsētas politiski represēto kluba biedriem „Līdzjūtības un dziļas smeldzes datums”. Dažu dienu laikā, no 25. līdz 28. martam, bez jebkāda iemesla no Latvijas tika izvesti vairāk nekā 2% no pirmskara iedzīvotāju skaita. Cilvēki tika izmitināti vietās, ko varas pārstāvji dēvēja par īpašām „nometinājuma vietām”. Tikšanās laikā tika demonstrēti fragmenti no filmas „1949.gada 25.marta deportācija Latvijā”. Tajā izskanēja deportācijās cietušo cilvēku atmiņas. Stivriņu ģimeni izsūtīja uz Krasnojarskas apgabalu kopā ar mazgadīgajiem bērniem: vecākajam dēlam Jāzepam bija 5 gadi.
Šogad klubam aprit 25 gadi kopš tā dibināšanas 1990. gada 25. martā. Pirmais kluba priekšsēdētājs bija Juris Grauds. Dažādos laikos to ir vadījuši Aleksandrs Vaļums, Jāzeps Stivriņš, bet kopš 2013.gada – Genovefa Kečina. Dibināšanas gadā klubā bija 787 biedri, tagad ir palikuši 326.
25.martā, pēc dievkalpojuma Sv.Pētera baznīcā un tradicionālā gājiena, pie memoriālā akmens A.Pumpura skvērā notika piemiņas brīdis. Sanākušie godināja 1949.gada deportācijās bojāgājušo piemiņu. Būdams izsūtījumā, Foma Morozovs kopā ar domubiedriem nolēma, ka atgriezīsies mājās, lai ko tas maksātu, un sarkanā terora nevainīgo upuru piemiņai uzstādīs parastu laukakmeni. Viņi turēja tālu no dzimtenes doto vārdu: piemiņas akmens tika uzstādīts 1994. gada 14. jūnijā. Ziedu nolikšanas ceremonijā piedalījās Daugavpils Domes vadība un  trīs ministri.
Pasākumi noslēdzās ar jubilāru godināšanu. Par godu Daugavpils politiski represēto kluba 25.gadadienai organizācijas vadītāji un aktīvisti tika apbalvoti ar Goda un Pateicības rakstiem.

 

 

 




Atpakaļ