Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

27-11-2014

Daugavpils cietoksnī atjaunots vēl viens objekts (VIDEO)


10. martā Daugavpils cietoksnī tika uzsākta 1. krasta lunetes un sargu ēkas restaurācija.
Būvdarbi tika veikti pēc Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas. Galvenais projekta mērķis noradīts tā nosaukumā - „Kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un popularizēšana Daugavpilī un Grodņā”. Tehniskā projekta pamatā bija rasējumi, kurus izdevās iegūt Krievijas arhīvos.
Vēsturiski 1. krasta lunetes valnī iebūvētajā sargu mājiņā  uzturējās sargi, kas kontrolēja kustību, pārbaudīja dokumentus, apsargāja Nikolaja vārtus un tiltu. Pie sargu mājiņas bija izbūvēti arī pirmie barjervārti, kuri vēlāk zuduši, bet tagad tos atjaunoja iepriekšējā izskatā ar interesantiem čuguna dekora elementiem.
Projekta kopējais budžets ir  927 tūkst. EUR.  Tā realizācija  bija ieplānota līdz 2014. gada 30. decembrim, bet būvnieki apsolīja pabeigt darbus pirms termiņa un 27. novembrī objekts tika nodots ekspluatācijā.
Projektu īstenoja Daugavpils pilsētas dome un Grodņas pilsētas Izpildkomiteja. Baltkrievijas partneri arī daudz  izdarīja, lai saglabātu kultūrvēsturisko mantojumu. Projekta ietvaros viņi rekonstruēja savrupmāju Grodņas vēsturiskajā centrā, kur izveidoja un aprīkoja  Reģionālo mantojuma centru.
Projektā paredzēts arī publicēt katalogu par reģiona amatniekiem; izstrādāt jaunu pārrobežu maršrutu „Latgale – Grodņas apgabals” un publicēt tā bukletu, kā arī organizēt kopīgus praktiskos pasākumus. Pirmās krasta lunetes komplekss jau  apskatāms un pieejams ikvienam, bet sargu mājiņu izmantos tūrisma organizācijas mērķiem. Oficiālā objekta atklāšana notiks 2015. gada 24. aprīlī,  Starptautiskās tūrisma konferences ietvaros.

Projekts Nr. LLB-2-246
Par šīs publikācijas saturu atbild Daugavpils pilsētas dome un tas nevar tikt uzskatīts par Eiropas Savienības oficiālo viedokli

 

 

 




Atpakaļ