Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

04-07-2011

Daugavpils Universitātē tiek veidotas jaunas laboratorijas


 

 

Īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansēto projektu “Daugavpils Universitātes studiju programmu kvalitātes uzlabošana un vides pieejamības nodrošināšana”, šī gada  jūnijā Daugavpils Universitāte (DU) ir saņēmusi kārtējo aprīkojuma partiju, kas nodrošinās gan esošo laboratoriju modernizāciju, gan arī jaunu laboratoriju izveidi, informē DU sabiedrisko attiecību menedžere Vita Viļevko.

Patiecoties saņemtajam aprīkojumam,  sākot ar jauno studiju gadu topošajiem informācijas tehnoloģiju un fizikas speciālistiem būs iespēja strādāt jaunizveidotajā Ciparu elektronikas laboratorijā. Tajā ar datoriem ir aprīkotas 10 darba vietas, izvietoti stendi laboratorijas darbu veikšanai ar analogo un ciparu elektroniku, kā arī mikroprocesoriem. Visi datori aprīkoti ar nepieciešamo programmnodrošinājumu, kas ļaus testēt un projektēt jebkuras elektroniskās shēmas. Šī laboratorija dos iespēju veidot arī jaunas studiju programmas inženierzinātņu nozarē.

Jaunais aprīkojums devis iespēju DU atvērt arī jaunu Rūpniecisko kontrolleru laboratoriju. Laboratorijai iegādāti rūpnieciskie kontrolleri, ar kuru palīdzību varēs kontrolēt un koordinēt rūpniecisko darba galdu, piemēram, frēžu, zāģu un virpu darbību. Savukārt laboratorijas datori aprīkoti ar programmām Mastercam un Robotmaster, kas dod iespēju veidot jaunas programmas darba galdu funkcijām.

Papildināts un atjaunots aprīkojums ir arī vienai no Hidroekoloģijas laboratorijām, kura saņēmusi divas motorlaivas, piepūšamo airu laivu, upju caurplūduma mērīšanas sistēmu, ezeru zemūdens pētniecisko komplektu – eholotus, zondes, zemūdens video novērošanas ierīci, ezerdobes analīzes datorprogrammu un portatīvo sistēmu aerofotografēšanai. Jaunā aparatūra dos topošajiem biologiem, vides zinātņu un vides plānošanas speciālistiem iespēju veikt kvalitatīvus hidroekoloģiskos mērījumus un pētījumus lauku apstākļos.

Jauna aparatūra uzstādīta arī Operētājsistēmu, Matemātiskās modelēšanas, Kvartārvides pētījumu, Vides ķīmijas, Atjaunojamo energoresursu, Fluorescentās analīzes un citās DU laboratorijās.

Aprīkojuma iegāde tika realizēta ERAF līdzfinansētā projekta “Daugavpils Universitātes studiju programmu kvalitātes uzlabošana un vides pieejamības nodrošināšana”  ietvaros. Projekta kopējās izmaksas ir 16,7 miljoni latu, no tiem ERAF finansējums ir 14,2 miljoni latu, valsts budžeta finansējums ir 1,19 miljoni latu un DU līdzfinansējums - 1,31 miljoni latu.

 

Informāciju sagatavoja:

Harijs Vucins, „13.STĀVS” SIA

e-pasts: harijs@13stavs.lv, t/f.: +371 654 21243

Papildus informācija:

Vita Viļevko, projekta vadītāja palīdze

e-pasts: vita.vilevko@du.lv, t/f: +371 654 25564

 




Atpakaļ