Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

22-01-2013

Pašvaldības uzņēmumi apstrīdēs Valsts kontroles pārbaudes lēmumu


Kā ziņots iepriekš, janvāra sākumā Daugavpils Dome saņēma  paziņojumu par divu gadu Valsts kontroles plānveida pārbaudes rezultātiem. Pārbaude skāra laika periodu no 2010. gada 1. janvāra līdz 2012. gada 30. aprīlim.

Šajā laikā Domi vadīja Jānis Lāčplēsis ( 2009. gada septembris- 2011. gada marts) un Žanna Kulakova ( no 2011. gada marta). Pārbaudes mērķis bija pašvaldības darbības izvērtēšana, nodrošinot efektīvu un normatīviem aktiem atbilstošu kapitālsabiedrību  darbu.

Daugavpils Dome pārbaudes rezultātiem dažos  jautājumos nepiekrīt. 10. janvārī notika Domes vadības tikšanās ar kapitālsabiedrību vadītājiem. Notika Valsts kontroles pārbaudes rezultātu apspriešana, konsultācijas un viedokļu apmaiņa . Gala dokuments, kā uzskata Domes vadība un kapitālsabiedrību vadītāji, ir jāpapildina ar papildus skaidrojumiem parDaugavpilskapitālsabiedrību darbu. Pēc šīm konsultācijām, Dome  divas reizes, 21.decembrī un 17. janvārī, Valsts kontrolei nosūtīja oficiālo pašvaldības viedokli. Tāpat, divas reizesRīgānotika tikšanās ar Valsts kontroles pārstāvjiem. Diemžēl, otrā janvāra sūdzība palika bez izskatīšanas un Valsts kontroles lēmumā pašvaldības skaidrojumi  un viedoklis netika ņemti vērā. Neizskatot Daugavpils Domes iesniegtos dokumentus, Valsts kontrole, tomēr, publiskoja lēmumu par pārbaudes rezultātiem Daugavpilī. Jāatzīst, ka tas aizskāra pašvaldības kapitālsabiedrību reputāciju un izsauca negatīvu rezonansi sabiedrībā.

22. janvārī pie Domes izpilddirektora Andreja Kursīša notika sanāksme ar lēmumā nosaukto uzņēmumu vadītājiem. Viņi saņēma 22. janvārī Domes priekšsēdētājas parakstītu rīkojumu par to, ka līdz 1. februārim jāsagatavo paskaidrojumi par Valsts kontroles  pretenzijām un grafiku kā veiks nepilnību novēršanu. Tiks sastādīts  visiem uzņēmumiem vienots plāns, lai novērstu visas 11 Valsts kontroles atzinumā norādītās nepilnības. Daļu no tām Valsts kontrole prasa novērst līdz šī gada 1. aprīlim, daļu līdz 1. oktobrim. Tas tiks izdarīts.

Daugavpils Dome gatava izmantot visus likumīgos ceļus, lai aizstāvētu savu kapitālsabiedrību reputāciju un pierādītu, ka nekādu mahināciju ar tarifiem pašvaldībā nav. Tāpēc trīs kapitālsabiedrības- SIA „DzKSU”, SIA „Daugavpils ūdens”, SIA „Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija” nolēma iesniegt sūdzību tiesā.

Pašvaldības uzņēmumi uzskata, ka Valsts kontroles secinājumi par iedzīvotāju pārmaksu par sniegtajiem pakalpojumiem ir maldīgi, tam ir pierādījumi dokumentos, normatīvos aktos, aprēķinos. Ar sūdzības tekstu ver iepazīties ŠEIT. Viens no svarīgākajiem jautājumiem skar tarifus: ja pielietot Valsts kontroles piedāvāto tarifu formēšanas metodiku, tie neizbēgami augs, ko pašvaldība nevar pieļaut.




Atpakaļ