Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

04-09-2012

Eiropas kultūras mantojuma dienas Daugavpils cietoksnī


Eiropas kultūras mantojuma dienas jau 18. reizi norisināsies Latvijā. 2012. gada tēma ir „Baltijas jūras piekrastes un iekšējo ūdeņu kultūras mantojums”. Šogad tajās piedalās arī Daugavpils cietoksnis, kura kompleksu šķērso Daugava, aizsarggrāvjus piepilda Šūnupīte, bet ēkas un dārza strūklaku ar ūdeni kādreiz apgādāja ūdens paceļamā ēka…

 

8. un 9. septembrī no plkst. 10:00 līdz 18:00 Daugavpils cietokšņa dārzā pie bijušās strūklakas-pieminekļa strādās piepūšamo atrakciju parks (ieeja bezmaksas), bet pašas strūklakas vannu mēģinās piepildīt ar ūdeni.

 

8. un 9. septembrī no plkst. 10:00 līdz 18:00 būs atvērta apskatei vēsturiskā Ūdens pacelšanas ēka, Nikolaja ielā 5, kurā pašlaik darbojas Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs. Ēkā ir apskatāma oriģināla kniedēta metāla tvertne 3000 spaiņiem ūdens, oriģinālas koka trepes, piemiņas plāksne ar būvnieku uzvārdiem, cietokšņa bērnu nometnes sarūpētie zīmējumi un rokdarbi, Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcas makets, kā arī Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzeja ceļojošā izstāde „Daugavpils cietokšņa celtniecība: 1810.-1878.gg.”

 

8. un 9. septembrī Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā būs noklausāmas arī dažas lekcijas un prezentācijas:

plkst. 12:00 „Daugavpils cietoksnis vakar un rīt”

plkst. 13:30 „Daugavpils cietokšņa ūdensapgādes sistēma”

plkst. 15:00 „Daugavpils tilti un tiltiņi”

plkst. 16:30 „Daugavpils cietokšņa aizsarggrāvja bioloģiskā daudzveidība”

 

„Kultūras mantojums ir viens no cilvēka dzīves kvalitāti veidojošiem faktoriem, identitātes nesējs laikā un telpā. Kultūras mantojuma saglabāšana ir katra indivīda un visas sabiedrības pagātnes sasniegumu cienīšana un iedvesmas gūšana radošumam, kas ir pamatā attīstībai nākotnē” – atzīmē Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis savā vēstulē Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centram.

 

Cienīsim sevi un mūsu sabiedrības mantojumu! Uz tikšanos Eiropas kultūras mantojuma dienās Daugavpils cietoksnī!

 

Apmeklējiet arī citus Eiropas kultūras mantojuma dienu objektus visā Latvijā: www.mantojums.lv

 

Papildus informācija:

Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs

Nikolaja iela 5, Daugavpils cietoksnis, Daugavpils, LV-5401

Tālr.: 654 24043

e-pasts: janis.duksinskis@daugavpils.lv; artjoms.mahlins@daugavpils.lv 




Atpakaļ