Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

15-06-2012

Sikspārnis uz dzīvi apmetās Rīgas ielas laternā


Ļoti daudz sikspārņu mīt Daugavpils cietoksnī. Visdrosmīgākais no tiem devās jaunu piedzīvojumu meklējumos uz Rīgas ielu pilsētas centrā. Ielu krustojumā izvēlējās laternu un apmetās uz tās- ar galvu lejā. Tagad katrs var ieraudzīt šo leģendāro un miermīlīgo dzīvnieciņu ne tikai naktī, bet arī saules gaismā.

15. jūnijā plkst.13.00 Daugavpils centrā uz laternas Mihoelsa un Rīgas ielas krustojumā tika izvietota jauna skulptūra – metāla sikspārnis. Šo skulptūru pilsētai dzimšanas dienā uzdāvināja bērnu žurnāla “Privetik!” radošais kolektīvs un kalējs Edgars Vronskis ar sabiedriskās organizācijas  Latgales Media Centrs atbalstu.

Sikspārņa skulptūra ir izvietota, pamatojoties uz Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta komisijas lēmumu, kurš tika pieņemts 2012. gada 24. aprīlī.

“Daudzām pilsētām ir kāds piemineklis, ar kuru saistīti ticējumi. Pēterburgā tas ir pazīstamais Čižiks Pižiks, Briselē – čurājošais puika. Mūsu ideja iemiesojās Daugavpils amatnieka Edgara Vronska brīnišķīgajā autordarbā, - saka Žanna Romanovska, žurnāla “Privetik!” galvenā redaktore. “Veidojot Daugavpilij dāvanā simbolisko sikspārni, mēs nosaucām to par Loru – tāds vārds ir žurnāla “Privetik!” galvenajai varonei. Šis žurnāls tiek izdots Daugavpilī visiem Latvijas bērniem vecumā no 6 līdz 12 gadiem. Kopā ar Loru piedzīvojumu un zināšanu pasaulē aicina doties arī palaidnīgais kaķēns Marsiks un purva bruņurupucis Matilde. Tā ir sanācis, ka bruņurupuča un kaķa tēls Rīgas ielā jau ir. Radās ideja viņiem pievienot sikspārņa figūriņu, tādējādi izveidojot vēl vienu bērnu tūrisma punktu”.

Sikspārņa spārnu platums ir 0,67 cm un svars ir 0,5 kg. Tas ir Edgara Vronska autordarbs, kurš veikts pēc Oksanas Vronskas skicēm.

 Bērnu centra "Varavīksnes centrs" audzēkņi nenobijās no lietainā laika un pirmie sveica jauno Rīgas ielas iemītnieku, un ar gaisa baloniem izrotājot laternu, pie kuras piestiprināta skulptūra. “Sveiki, Lora!”-iesaucās bērni un žurnāla redaktorei uzdāvināja savus uzzīmētos sikspārņus. Savukārt Loras vārdā bērniem tika izdalīti ziepju burbuļi. Bet dāvana paredzēja uzdevumu: jācenšas izpūst burbuļus tā, lai tie lidotu uz augšu un skartu sikspārņa spārnus. Stiprā vēja dēļ pavisam nedaudzajiem burbuļiem bija lemts sasniegt vajadzīgo augstumu. Toties tagad visi Loras draugi, iedomājoties savu vēlēšanos, varēs iepriecināt sikspārni ar vieglo ziepju burbuļa pieskārienu.

Par idejas atbalstu pateicamies Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājas vietniekiem Vjačeslavam Širjakovam, Līvijai Jankovskai, Vitālijam Azarevičam, Daugavpils galvenajam māksliniekam Jurim Punduram, Daugavpils Sadzīves pakalpojumu kombināta vadītājam Oļegam Dovgijam,  bērnu centram “Varavīksnes centrs” Anitas Ozoliņas vadībā.

 

Informāciju sagatavoja:

Gaļina Ivanova

SIA DIA Media komunikācijas daļas vadītāja

654-28808

diamedia@inbox.lv

 

Sīkāka informācija:

Žanna Romanovska

SIA DIA Media direktore

www.diamedia.lv

 




Atpakaļ