Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

13-02-2018

Slimnīcas maksas pakalpojumu cenu paaugstināšana bija neizbēgama (VIDEO)


Lai saprastu, kāpēc pieaug dažu ambulatoro pakalpojumu cenas Daugavpils reģionālajā slimnīcā, ir nepieciešams izprast Latvijas veselības aizsardzības sistēmas finansēšanas mehānismu. Šis process ir piesaistīts noteiktiem kritērijiem: valsts apmaksā vai nu gultas dienas, vai manipulācijas, tas nozīmē – procedūras, operācijas, izmeklējumus, vai kaut kādus konkrētus gadījumus. Tie visi ir noteikti medicīnas pakalpojumi. Šogad valdības plānos ir veselības aizsardzības budžeta palielināšana līdz 1 miljardam eiro. 180 – 200 miljoni budžetā ienāks papildus. Tādā veidā valsts paaugstina medicīnas pakalpojumu cenas.

Medicīnas pakalpojumu izcenojumus ceļ valsts, bet tas neskar pacientus, kuri apmeklē speciālistus ar ģimenes ārsta norīkojumu. Šeit viss paliek kā iepriekš – lielāko daļu apmaksā valsts, pie kam pacienta iemaksa paliek iepriekšējā. Cita lieta, kad ģimenes ārsta norīkojuma nav un medicīnas pakalpojumu pacients vēlas saņemt pats pēc savas iniciatīvas. Šajā gadījumā daži Reģionālās slimnīcas pakalpojumi tik tiešām kļuva dārgāki. Piepildīsim, ka ne visi, bet tikai piektā daļa no kopējā piedāvājumu skaita.

Ja cenu paaugstinājuma nebūtu, Reģionālās slimnīcas ārsta darba apmaksas konkurētspēja strauji samazinātos salīdzinājumā ar citām reģiona medicīnas iestādēm. Tas novestu pie kvalificētu kadru aiziešanas no Latgales lielākās medicīnas iestādes. Turklāt, slimnīcai jārūpējas ne tikai par esošā ārstu personāla saglabāšanu, bet arī par jauno speciālistu piesaistīšanu.

Ieinteresēt var ar adekvātu darba algu, kura ir ne zemāka par vidējo šajā jomā un interesantām papildus perspektīvām. Atzīmēsim, ka rezidenti reģionos jau saņem algu par 30% lielāku nekā galvaspilsētā. Palīdz arī pašvaldības stipendijas. Un vēl. Pēc tam, kad slimnīca kļuva par vienu no Stradiņa Universitātes bāzēm, šeit pielieto jaunas ārstēšanas un diagnostikas metodes, bet tas vienmēr piesaista jaunos ārstus.
Domes sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa




Atpakaļ