Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

25-01-2018

Pilsētas skolu direktori analizēja skolēnu ēdināšanas procesu savās skolās (VIDEO)


Daugavpils Izglītības pārvalde janvārī veica pilsētas visu 18 vispārizglītojošo skolu direktoru aptauju par skolēnu ēdināšanu, vai tā apmierina skolēnu un viņu vecāku prasības.

Atgādināsim, ka 2017. gada 12. oktobrī Domes sēdē deputāti pieņēma lēmumu par brīvpusdienu nodrošināšanu visiem vispārējo izglītības iestāžu klātienē izglītojamajiem. 

Tas nozīmē, ka no 2017. gada 1. novembra tika uzsākta arī vidusskolēnu (10. – 12. kl.) bezmaksas ēdināšana. Ja pilsētas skolās mācās 9 tūkst. skolēnu, tad vidusskolēnu skaits ir 1500.

Aptaujas rezultāti parādīja, ka ēdināšanas sistēma un piedāvāto ēdienu kvalitāte skolās kopumā apmierina gan bērnu, gan viņu vecāku prasības. Vecāku viedokli skola uzzina, veicot viņu aptauju par konkrētiem jautājumiem. Ja tas ir saistīts ar ēdināšanas procesu, tad skolas aptaujas rezultātus izmanto ēdienkartes koriģēšanai, izglītojošo nodarbību organizēšanai par veselīgu uzturu gan skolēnu, gan vecāku auditorijā.

77,8% direktoru apgalvo, ka līdz pat 90% skolēnu apēd visu vai vismaz 2/3 savas pusdienu porcijas. Vecāko klašu skolēniem bieži vien pat trūkst vienas porcijas, tāpēc mācību dienas laikā viņi remdē savu ēstgribu, iegriežoties bufetē un jau par naudu iegādājoties ko ēdamu.

Daugavpils 3. vidusskolā bija problēmas ar skolēnu ēdināšanu telpu trūkuma dēļ. Tāpēc tika uzbūvēts jauns ēdināšanas bloks. Tā ir jauna piebūve, kur izvietota ēdamzāle. Tas ļauj 3 starpbrīžu laikā pabarot visus skolas 799 audzēkņus.

Direktoru priekšlikumos attiecībā uz skolēnu ēdināšanas organizēšanu skolā, pašvaldībā un valstī vispār, ir viedoklis, ka varētu ieviest minimālu vecāku līdzmaksājumu lielākai atbildībai par ēdienu, ko bērni saņem.

Visiem skolēniem katru dienu ir iespēja saņemt bezmaksas pusdienas, kuru ēdienkartē ir viss nepieciešamais augošam organismam, piens un Latvijā audzēti svaigi augļi vai dārzeņi.

Domes sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa




Atpakaļ