Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

25-09-2017

PAS “Daugavpils siltumtīkli” pārskatīs siltumenerģijas tarifu, tas varētu pazemināties


Ņemot vērā uzņēmuma izdevumu struktūrā notikušās izmaiņas, kā arī Valsts Kontroles ieteikumus, pašvaldības AS “Daugavpils siltumtīkli” uzskata par lietderīgu pārskatīt siltumenerģijas tarifu, lai nodrošinātu efektīvu līdzekļu izlietojumu un siltumenerģijas tarifa iekļauto  izmaksu efektivitāti un ekonomisko pamatotību. Pēc provizoriskiem aprēķiniem siltumenerģijas tarifs varētu pazemināties.

Kopš 2014.gada 10.marta PAS “Daugavpils siltumtīkli” darbības un izmaksu, kuras ir iekļautas spēkā esošajā siltumenerģijas tarifā, ir notikušas vairākas izmaiņas. Siltumenerģijas tarifa aprēķinā nav iekļauta siltumenerģijas iepirkšana Siltumcentrālē Nr.3 no SIA “Sprino”, kura sākās 2014.gada novembrī. No SIA “Sprino” iepirktais siltumenerģijas daudzums ir aptuveni 14-16% no kopējās tīklā nodotās siltumenerģijas. Līdz ar SIA “Sprino” darba sākumu, uzņēmumam radās iespēja atteikties no novecojošo un neefektīvo iekārtu ekspluatācijas, saglabājot iespēju ar savām iekārtām pilnīgi nodrošināt ziemas slodzi.

 

Spēkā esošā siltumenerģijas tarifa aprēķinā iepirktās siltumenerģijas izmaksas no SIA “BK Enerģija” tika iekļautas par cenu, kura  ir par 16,6%  zemākā nekā PAS “Daugavpils siltumtīkli” apstiprinātais ražošanas tarifs. 2016.gada sākumā tika noslēgta vienošanas par iepirktās siltumenerģijas cenas atlaidi kā rezultātā vidējā gada atlaide ir  19,1%.

 

Uzņēmuma darba efektivitātes uzlabošanai siltumcentrālēs Nr.1 un Nr.2 un lokālajās katlumājās “Cietoksnis” un “Cēsu” ir uzstādīti jauni ūdenssildāmie katli, siltumcentrālē Nr.3 - jauns ūdenssildāmais katls ar ekonomaizeru un veikta ķīmiskās ūdens attīrīšanas iekārtas rekonstrukcija, bet pie dzīvojamās mājas Fabrikas ielā 18A - piebūvēta dabasgāzes katlumāja.

 

Piesaistot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu ir veikta siltumtīklu rekonstrukcija 18.novembra, Kauņas, Valkas, Motoru, Ķieģeļu un Ģimnāzijas ielu posmos, kā arī no Parādes un Ģimnāzijas ielu krustojuma līdz pieslēgšanas vietai Sakņu ielā. Rekonstruēto siltumtrašu posmu kopējais garums 2 567 metri.

 

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr.221 prasībām, 2017.gada 1.jūlijā SC1 koģenerācijas stacijai beidzās tiesības  pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros. Pamatojoties uz Ekonomikas ministrijas  lēmumu “Par cenas diferencēšanas koeficienta pārkompensācijas  novēršanai piemērošanu”, koģenerācijas stacijai “Vecstropi” ir piemērojams nulles koeficients. Rezultātā PAS “Daugavpils siltumtīkli” nevarēs iegūt ieņēmumus no elektroenerģijas pārdošanas no minētām koģenerācijas stacijām.

 

Plānojot siltumenerģijas nodoto daudzumu, tika ņemta vērā pedējo gadu realizācija, ka arī energoefektivitātes pasākumu veikšana pilsētā. Lietotājam nodotais siltumenerģijas daudzums pakapeniski samazinājās, galvenokārt āra gaisa temperatūras paaugstināšanas deļ. 2016.gada plānotās  realizācijas apjoms salīdzinājumā ar iekļauto spēkā esošā siltumenerģijas tarifa aprēķinā samazinājās par 9%.

 

PAS “Daugavpils siltumtīkli” vadība uzskata, ka siltumenerģijas tarifa pārskatīšanu būtu veicama 2018.gada sākumā, kad būs pieejami precīzi dati par 2017.gadu. Saskaņā ar noteikumiem par tarifus veidojošo izmaksu pamatojumu, pakalpojumu sniedzējam, iesniedzot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai aprēķināto tarifu projektu, kopā ar pārējiem dokumentiem ir jāiesniedz arī apstiprinātais budžets kārtējam gadam un plānotais budžets nākamajam gadam.

 

Ņemot vērā, ka Siltumcentrāle Nr.1 vairākus gadus strādāja koģenerācijas režīmā un apkures sezonai sākoties tā pāries uz darbu ūdenssildāmajā režīmā, reālas siltumenerģijas ražošanas izmaksas kļūs zināmas tikai pēc šīs pārejas. Darbības koģenerācijas režīmā beigšanas dēļ, SC1 apstiprinātais koģenerācijas režīmā ražošanas tarifs  neatbilst reālajām stacijas darbības nosacījumiem.

 

PAS “Daugavpils siltumtīkli” administrācija




Atpakaļ