Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

19-09-2016

Daugavpilī piedāvā jaunu rudens ekskursiju skolēniem “Izzini Daugavpils cietoksni!”


Rudens ir skolēnu ekskursiju laiks, tāpēc Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centra speciālisti skolēnu grupām ir sagatavojuši jaunu tematisko ekskursiju “Izzini Daugavpils cietoksni!”. Tādejādi skolēniem un pedagogiem ir iespēja piedalīties aizraujošā 1,5h ekskursijā, kuras laikā ir iespēja atraktīvi iegūt jaunas zināšanas par Latvijā vienu no populārākajiem kultūrvēsturiskā un industriālā mantojuma objektu – Daugavpils cietoksni.

Ekskursijas maršrutā iekļauta:

•        Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centra (bijusī Ūdens paceļamā ēka, Nikolaja iela 5) un vēstures ekspozīcijas apskate, 15-20 min. stāstījums par cietokšņa vēsturi.

•        Nikolaja vārtu apskate, kuras laikā tiek piedāvāta unikāla un neparasta iespēja sadzirdēt „pagātnes balsi” – sarunāties caur sprostsiju rievām.

•        Iespēja saviem spēkiem izmērīt Nikolaja vārtu tilta garumu un platumu, saskaitot soļus un sacenšoties, kurš to noteikts visprecīzāk.

•        1. krasta lunetes kordegardes apskate, kur tiks piedāvāta cietokšņa puzles salikšana (iespējams dalīties komandās un darīt to uz ātrumu), cietokšņa maketa aplūkošana, saruna par cietokšņa iekšējiem un ārējiem nocietinājumiem un to nozīmi cietokšņa aizsardzībā.

•        Pastaiga pa cietokšņa galveno valni un gida stāstījums par apkārt redzamo kultūrvēsturisko ainavu.

•        7. bastiona kreisā flanka kazemāta vai 6. kurtīnlunetes apskate, saruna par vienu no Daugavpils cietokšņa simboliem – sikspārņiem un stāsts par ziemojošo sikspārņu lielāko koloniju Latvijā.

•        Pulvera noliktavas apskate, kurā ir iespēja izstaigāt ēkas sānu galerijas, un ekskursantiem pašiem mēģināt noteikt, kāpēc bija nepieciešams tieši šāds ēkas plānojums.

•        Vecākās mūra ēkas Daugavpilī – Jezuītu kolēģijas (18.gs.) apskate un stāstījums par cietokšņa baznīcu.

Skolēnu grupām 1,5 h ekskursijai ir šādas cenas:

Grupai līdz 10 cilvēkiem 11.00 EUR

Grupai līdz 20 cilvēkiem 15.00 EUR

Grupai līdz 30 cilvēkiem 23.00 EUR

Grupai līdz 40 cilvēkiem 30.00 EUR

Grupai līdz 50 cilvēkiem 38.00 EUR

Ekskursijas tiek rīkotas latviešu, krievu un angļu valodā. Pieteikšanās Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā pa tālr.:  +371 65424043 vai+37128686331, e-pasts: cietoksnis@daugavpils.lv un Daugavpils tūrisma informācijas centrā pa tālr.: +371 65422818 vai +37126444810, e-pasts: turisms@daugavpils.lv.

Daugavpils cietoksnis ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības un arhitektūras piemineklis, kas vienlaikus ietver sevī tādas vērtības kā fortifikācijas māksla, klasicisma vai ampīra stila arhitektūra un pilsētplānošana, militārā tehnika un kara māksla, celtniecības tehnoloģijas un dabas aizsardzība. Cietoksnis ir 19. gs. militārais un civilais objekts, kas īpašu pārveidojumu un pārplānojumu neskarts, atrodas 2 km attālumā no Daugavpils vēsturiskā centra.  Cietoksnis sastāv no divām lielām daļām, kas izvietotas Daugavas upes abos krastos: kreisajā krastā – bijušie tilta nocietinājumi, labajā krastā – cietokšņa citadele. Citadeli veido klasiskā bastiona tipa cietokšņa fortifikācijas būves: aizsargvalnis, aizsarggrāvis ar ūdens kanālu un slūžu sistēmu, atsevišķi stāvoši bastioni, bastionus piesedzošie kontrgardi, reduītes ar ravelīniem, esplanādes zonā stāvošie redūti un lunetes, kā arī Varšavas nocietinājumu līnija, kas aizsargāja Sanktpēterburgas-Varšavas dzelzceļu un tiltu pāri Daugavai. Citadeles iekšā ir izveidojusies nelielā nocietinātā pilsētiņa ar 10 platām ielām, iekšējiem pagalmiņiem, parku, skvēru un pat parādes laukumu. Šobrīd cietoksnis veido atsevišķo pilsētas mikrorajonu.

Informāciju sagatavoja Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūra




Atpakaļ