Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

13-01-2011

Apkures izmaksu pieaugums decembrī saistīts ar auksto laiku


Apkures izmaksu pieaugums decembrī ir saistīts ar zemo gaisa temperatūru. Ja novembrī  vidējā temperatūra bija +2,8 grādi, tad decembrī tā nokritās līdz -7,4 grādiem. Rezultātā no 0,65 līdz 1,15 latiem par vienu kvadrātmetru pilsētā pieauga arī dzīvojamās platības apkures vidējās izmaksas.

Siltumenerģijas tarifs šajos mēnešos saglabājies nemainīgs - 38,81 lats par vienu megavatstundu (Ls/MWh).

 

Salīdzinot dabasgāzes tarifu 2009.gada decembrī - 149,85 lati par tūkstoti normālo kubikmetru (tūkst.n.m3) un 2010.gada decembrī - 204,85 lati par tūkst.n.m3, redzams, ka kurināmais gada laikā ir sadārdzinājies par 36,7%. Savukārt siltumenerģijas cena Daugavpilī pieaugusi tikai par 13,6% - no 34,16 līdz 38,81 Ls/MWh. Ņemot vērā to, ka aptuveni 80% no siltumtarifa veido kurināmā izmaksas, tik nelielu siltuma cenas pieaugumu pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli" izdevies panākt, pateicoties uzņēmumā pastāvīgi veicamajiem optimizācijas un modernizācijas darbiem, kā rezultātā 2010.gada aprīlī uzņēmums samazināja siltumenerģijas tarifu par 8%.

 

Ja PAS „Daugavpils siltumtīkli" nebūtu izdevies samazināt siltumenerģijas ražošanas izmaksas, siltumenerģijas cenas pieaugums būtu nevis 13,6%, bet gan daudz lielāks.

 

Pateicoties siltumenerģijas tarifu samazinājumam, Daugavpilī starp lielākajām Latvijas pilsētām ir viens no zemākajiem apkures tarifiem.

 

Pēc AS „Latvijas gāze" sniegtajām ziņām dabasgāzes tarifs šā gada janvārī pazeminājusies līdz 194,85 latiem par tūkst.n.m3. Rezultātā no 38,81 līdz 37,46 Ls/MWh pazemināsies arī apkures cena. Cerības, ka apkures rēķini par janvāri būs zemāki nekā par decembri, vieš arī tas, ka janvārī, vismaz līdz šim, atmosfēras temperatūra bijusi augstāka nekā decembrī.

 

PAS „Daugavpils siltumtīkli" vadība atgādina, ka siltumenerģijas patēriņš dzīvojamajās mājās ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Mazāks siltumenerģijas patēriņš ir nosiltinātās daudzdzīvokļu mājās, kurās ir uzstādīti un noregulēti darbībai ekonomiskajā režīmā automātiskie siltummezgli.

 

Tiem iedzīvotājiem, kuri vēlas dzīvot ļoti siltās telpās, der atcerēties, ka paaugstinot iekštelpās temperatūru par vienu grādu, rēķins par patērēto siltumenerģiju pieaug vidēji par 5%-6%.   

 

PAS „Daugavpils siltumtīkli" administrācija




Atpakaļ