Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

04-01-2011

Ekonomikas ministrs apzināja situāciju ar elektroenerģijas padevi Latgales reģionā


4. janvārī Daugavpils Domē notika Latgales pašvaldību vadītāju, ekonomikas ministra Arta Kampara un Latvenergo vadības tikšanās. Mērķis- pēc iespējas ātrāk likvidēt avārijas sekas, meklēt risinājumus vēl esošajām problēmām ar elektroapgādi vairākās Latgales pašvaldībās.

Uz tikšanos bija ieradušies Daugavpils pilsētas, novada, Ilūkstes novada, Rēzeknes novada, Ludzas novada un Līvānu vadītāji. Vissarežģītākā situācija šobrīd ir Rēzeknes novadā, bet bez elektrības cilvēki ir arī citās pašvaldībās. Daugavpilī Jaungadā bez elektrības bija Poguļankas un Mežciema iedzīvotāji.

 AS "Latvenergo" valdes loceklis Āris Žīgurs radušos situāciju skaidroja ar dabas apstākļiem- koku apledojumu un lielo sniega daudzumu. Pašvaldību vadītāji neuzskata, ka ir kāda ārkārtas situācija dabā, tāpēc asi kritizēja "Latvenergo" par nespēju novērst bojājumus. Pašvaldībās ir pārliecinājušies, ka Latvenergo trūkst cilvēku, tehnikas, saskaņotas rīcības, iedzīvotāji neredz nedz darbu, nedz rezultātu, tāpēc ir izmisumā. Vēl viena liela problēma ir komunikācijas trūkums. Pašvaldību teikto neviens nevēlas dzirdēt, pašvaldības nevar saņemt operatīvu informāciju, arī iedzīvotājus Latvenergo neinformē.

Daudz jautājumu bija arī ekonomikas ministram.

Kāpēc nedarbojās mobilie sakari? Ko darīt pašvaldībām? Kā zaudējumus kompensēs pašvaldībām, uzņēmējiem, zemniekiem? Ko darīt ar izzāģēšanas darbiem aizsargjoslu tuvumā?  Tika runāts par uzņēmēju piesaistīšanu meža darbos, bet tam nepieciešams, lai Latvenergo sagatavotu līgumus, uzņēmēji gatavi sākt darbu. Pašvaldību vadītāji pieprasīja no Latvenergo operatīvu informāciju ne tikai šobrīd, bet vienmēr, nodrošināt kompensācijas cietušajiem iedzīvotajiem tarifu samazinājuma veidā.

Daugavpils Domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis uzsvēra, ka jādomā arī par nākotni, jo nav vairs pārliecības par to, ka šāda nelaime neatkārtosies. Daugavpils mērs uzskata, ka Latvenergo jābūt rīcības plānam katrā konkrētā pašvaldībā, Daugavpilī tāda plāna nav. Plānam ir strikti jānorāda, ko šādās situācijās darīt pašvaldībām. Tas krietni atvieglotu darbu. Vēl viens nākotnes stabilitātes jautājums ir Latvenergo infrastruktūras modernizācija. " Investīciju apjomi no Latvenergo Daugavpilī ir kritiski mazi, neredzu modernizācijas pazīmes, tāpēc bažījos par savas pilsētas drošību", uzvēra Lāčplēša kungs.

Pašvaldību vadītāji, ekonomikas ministrs un Latvenergo vadība vienojās, ka uzsāks ciešu sadarbību, tiks nodrošināti trašu tīrīšanas darbi, būs piesaistīti pašvaldību un uzņēmēju resursi, notiks regulāra informācijas apmaiņa.

AS "Latvenergo" valdes loceklis Āris Žīgurs solīja ņemt vērā visus pārmetumus un ieteikumus. Ekonomikas ministrs Artis Kampars strādās pie likumdošanas jautājumiem, kompensāciju piešķiršanas jautājumiem un turpinās rūpīgi sekot situācijai.

 

Informāciju sagatavoja Daugavpils Domes preses sekretāre Līga Korsaka.




Atpakaļ