Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

26-08-2016

Pilsētas dome pieprasa atcelt lēmumu par centra „Kalkūni” aizvēršanu (VIDEO)


Daugavpils pilsētas domes sēdē deputāti vienbalsīgi atbalstīja prasību Labklājības ministrijai atcelt lēmumu par centra „Kalkūni” slēgšanu.

Pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis savu pozīciju šajā jautājumā bija izteicis jau agrāk: „Mēs nerunājam par „Kalkūniem”, neizskatām dažādus centra reorganizācijas variantus, mēs cenšamies panākt konkrētu rezultātu – ministrijas lēmuma atcelšanu”.

Kā savu nostāju par Sociālās aprūpes centra „Kalkūni” slēgšanu skaidro ministrija? Tiek minēti sekojoši argumenti: pašlaik ir iespēja saņemt Eiropas fondu naudu deinstitucionalizācijai, tas ir, slimo bērnu ievietošanai audžuģimenēs. Tajā pašā laikā tiks attīstīti dienas centri, uz kurieni vecāki varēs uz laiku atvest bērnus, lai turpinātu strādāt. Pacientu skaits samazinās, sekojoši, daļu no iestādēm invalīdiem ir nepieciešams slēgt.

Nezināmu iemeslu dēļ tika nolemts slēgt tieši vienīgo bērnu centru Latgalē, un izmitināt visus pacientus analogos centros Rīgā.

Domes lēmumā ir izklāstīti iemesli, kāpēc deputāti ministrijas ierosināto reorganizāciju uzskata par nepareizu. Smagi slimie bērni diez vai atradīs sev audžuģimenes, ņemot vērā to, ka viņiem vajadzīga ne tikai aprūpe, bet arī sarežģītas medicīniskas procedūras. Apciemot viņus analoģiskā centrā Rīgā vecāki un aizbildņi varēs vien retu reizi. Centrā pamatā strādā Daugavpils iedzīvotāji, daudzi ministrijas darbību rezultātā var palikt bez darba. Runa ir par 153 pacientu un 160 darbinieku likteni.

25. augustā centru „Kalkūni” apmeklēja Labklājības ministrs Jānis Reirs un tiesībsargs Juris Jansons. Ar viņiem tikās vietējo pašvaldību vadītāji Jānis Lāčplēsis un Janīna Jalinska. Noritēja spraiga diskusija.

Pēc iepazīšanās ar centra darbību ministrs izteica savu viedokli šajā jautājumā.

Saskaņā ar ministra vārdiem mēneša laikā turpināsies konsultācijas ar visām ieinteresētajām pusēm. Tiks meklēts lēmums, kas apmierinātu visus, pirmām kārtām – pacientus, viņu vecākus un aizbildņus.

Pašvaldības piedāvā Kalkūnos  izveidot dienas centru, saglabājot esošo struktūru. Tiks turpināts darbs, lai piesaistītu Eiropas fondu līdzekļus atbilstošu apstākļu radīšanai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Atklāta viedokļu apmaiņa ir pirmais solis, lai rastu problēmas risinājumu.




Atpakaļ