Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

02-05-2016

Daugavpils cietokšņa ūdens pacelšanas ēka svin dubultu jubileju (VIDEO)


Šogad ūdens pacelšanas ēka svin savu 150. jubileju. Tā tika uzbūvēta cietokšņa teritorijā 1866. gadā. Ievērības cienīgs ir fakts, ka projekts tika apstiprināts 1865. gadā, tā ka celtniecība ilga mazāk nekā gadu. Lai nodrošinātu ar ūdeni cietokšņa ēkas un būves, Daugavas labajā krastā tika ierīkotas trīs akas, no kurām ar tvaika sūkņa palīdzību ūdens tika pārsūknēts metāla rezervuārā ar 3000 spaiņu ietilpību. Jubilejai  veltīta jaunas ekspozīcijas atklāšana, kura  nosaukta atbilstoši rezervuāra ietilpībai – „Trīs tūkstoši spaiņu”. Vairāki trauki ir izvietoti tvertnes iekšpusē, kas ļauj pārliecināties par tās ietilpību. Izstādē ir aplūkojami trauki un pudeles, kas tika izmantotas rūpniecības, sadzīves vai medicīniskiem nolūkiem dažādos laikos. Jāatzīmē, ka lielākais vairums eksponātu ir atrasti cietokšņa teritorijā. Speciālisti ir uzskaitījuši, cik daudz dažāda tilpuma trauku ir nepieciešams, lai piepildītu rezervuāru: no dažiem tūkstošiem līdz pusotram miljonam. Pirms 150 gadiem nedz pilsētā, nedz reģionā nebija būves, kas līdzinātos ūdens pacelšanas tornim.

Pirmo strūklaku pilsētā, kas tika uzbūvēta cietoksnī, veidoja vairāki šķīvji, un pēc formas tā atgādināja piramīdu. 1912. gadā tā  pārvietota uz Aleksandra dārzu (tagad Pumpura skvēru). Saskaņā ar pieejamo informāciju strūklaka tika nopostīta I Pasaules kara gados, vēlāk tā tika pārbūvēta, taču skvērs arī mūsdienās tautā tiek dēvēts par  „šķīvīti”.  Ūdens pacelšanas ēka ir atguvusi savu vēsturisko izskatu. Daugavpils cietokšņa teritorijā tā bija pirmā ēka, kas tika restaurēta. Tajā ir izvietots Kultūras un informācijas centrs, kuram aprit 5 gadi. Svinīgā atklāšana notika 2011. gada 29. aprīlī, un tieši šajā dienā centra darbinieki nosvinēja savu pirmo jubileju daudzo draugu, domubiedru un partneru lokā.

Lai svinīgi atzīmētu šo dienu, bijušais un esošais cietokšņa pārvaldnieks kopā aizdedza piecas sveces. Šobrīd Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā ir uzkrāta apjomīga un ticama informācija par to, ar ko ir slavens cietoksnis un kas šobrīd nosirsinās valsts nozīmes XIX gadsimta pilsētbūvniecības un arhitektūras pieminekļa teritorijā. Centra speciālisti ne tikai apkalpo apmeklētājus un vada ekskursijas. Viņi arī organizē novadpētniecības konferences, dažādus kultūrvēsturiskus pasākumus. Piecu gadu laikā centru ir apmeklējuši 90 000 cilvēki. Šogad ir mainījies šī objekta darba laiks (tas ir atvērts septiņas dienas nedēļā iepriekšējo piecu vietā), tas bija viens no faktoriem, kas izraisīja ievērojamu apmeklētāju skaita pieaugumu.

Sākot ar 2. maiju, apmeklētajiem katru dienu ir atvērta 1.krasta lunetes sargu ēka. Šeit var saņemt informāciju par cietokšņa vēsturi un tūrisma iespējām. Centra darbinieki un aktīvisti aicina piedalīties pasākumos, kas tiek rīkoti cietokšņa teritorijā. Šī gada centrālie notikumi – Muzeju nakts (21. maijā), Mākslas nakts (2. jūnijā Marka Rotko mākslas centrā), II Kara vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls (15.-17. jūlijā) un Eiropas kultūras mantojuma dienas (10. septembrī).

 




Atpakaļ