Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

27-01-2016

Cīņai pret apledojumu Latvijā tiek izmantoti dabiski materiāli (VIDEO)


Atkusnis un lietus nenāca negaidīti, taču daudziem  sabojāja noskaņojumu un plānus. Pilsētas iedzīvotājiem uz laiku nācās atteikties no ziemas prieku baudīšanas, bet komunālie dienesti reizē ar sniega izvešanu no pilsētas ielām bija spiesti cīnīties arī ar apledojumu. 26. janvāra rītā ceļi un trotuāri tika nokaisīti ar pretapledojuma maisījumu, taču dienas otrajā pusē šo procedūru nācās atkārtot. Līdz ar nokrišņiem uz ielām izveidojās ledus kārtiņa, kura ievērojami apgrūtināja gājēju un transportlīdzekļu kustību.

Sētnieki un tehnika strādā ekstremālu situāciju režīmā. Visi 80 sētnieki strādā visu dienu, atrodas savos iecirkņos gan 26. janvārī, gan 27. janvārī. Pilsētā strādā 12 traktori, kas tīra ietves un 2 traktori, kas kaisa sāls un smilts maisījumu. Komunālās saimniecības pārvaldē informēja, ka daudz  sūdzību nav, vienīgi ir lūgums no iedzīvotājiem, kur ir grunts ceļi. Šobrīd notiek šo ceļu kaisīšana, lai novērstu apledojumu.

Saskaņā ar līgumu ar Daugavpils pilsētas domes Komunālās saimniecības pārvaldi pilsētas uzkopšanu veic A/S „Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums” (A/S “Spec.ATU”). Par darbu kvalitāti pasūtītājam sūdzību nav.

Pilsētniekiem daudz jautājumu raisa lielais smilts un it īpaši sāls daudzums pilsētas ielās. Daudzi uzskata, ka tas kaitē apkārtējai videi, nokļūstot zemē,  bojā apavus un kaitē dzīvnieku ķepām. Lielu popularitāti ir guvis eksperiments, kas tika veikts Sanktpēterburgā, kur tika nolemts sāls un smilts maisījumu izmantot tikai bīstamos posmos, bet uzsvaru likt uz ceļu tīrīšanu un sniega izvešanu. Tomēr šāda metode ir dārga un prasa lielu spēku ieguldījumu. Dažādās valstīs izmanto dažādas tehnoloģijas un pretapledojuma līdzekļus, priekšroku dodot tiem, kas tiek ražoti uz vietas.

Latvijā par optimālāko un lētāko pretapledojuma līdzekli tiek uzskatīta dabisku materiālu – nātrija hlorīda, smilts un tehniskā sāls – izmantošana.  Pēc speciālistu teiktā, viss ir atkarīgs no koncentrācijas: 30 grami uz vienu kvadrātmetru – tā ir tikai viena ēdamkarote sāls, kuras iedarbība ilgst 2-3 stundas.

Speciālisti norāda, ka no parastā sāls, ko mēs lietojam ikdienā, tehniskais sāls atšķiras ar krāsu un izmēru: tas ir pelēks, jo nav attīrīts, un ir rupja maluma. Cilvēkam un dabai tas nav kaitīgāks par pārtikas sāli. Ķīmiskus sastāvus neizmanto neviena Latvijas kompānija. Kas skar atteikšanos no pretapledojuma maisījuma, tad uzņēmuma vadītājs uzskata, ka šis jautājums ir jārisina valstiskā līmenī: valdības noteikumus neviens vēl nav atcēlis.

Pasaulē ir zināmas un pastāvīgi tiek ieviestas jaunas metodes cīņai ar apledojumu, taču, kā redzams, sāls joprojām tiek plaši izmantots.

 




Atpakaļ