Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

20-01-2016

Vienības namā sabiedrības vērtējumam izstādīti piemiņas objekta “LATVIJAI 100” meti


2018.gada 18.novembrī Latvijas valsts svinēs savu simtgadi. Domājot pat Latvijas simtgades svinībām, Daugavpils latviešu biedrība aicināja veidot pieminekli, kas simbolizētu Latvijas valstiskumu. Šo iniciatīvu atbalstīja Daugavpils pilsētas un novada pašvaldības, kā arī vairākas mūsu pilsētā darbojošās nacionālās kultūras biedrības. Ieceres īstenošanai 2013.gadā tika izveidota biedrība “Latvija 100”.

 Jautājuma par iespējamo pieminekļa vai piemiņas vietas izvēli tika vairākkārt izskatīts Daugavpils domes Pilsētbūvniecības un vides komisijā. Diskusiju rezultātā no vairākām iespējamām objekta atrašanās vietām tika izvēlēts Vienības dārzs – apstādījumi kvartālā starp Vienības, Parādes, Teātra un Rīgas ielām, kas atrodas tieši pretī Vienības laukumam. Kvartāls atrodas uz Daugavpils vēsturiskā centra ass, starp Vienības laukumu un Dubrovina parku. Šo piemiņas objekta atrašanās vietu Vienības dārzā  2015.gada 24.septembrī atbalstīja arī  Daugavpils pilsētas dome.

Lai   rastu iespējami labāku māksliniecisku risinājumu Latvijas valsts simtgades piemineklim - piemiņas objektam, kas  iemūžina Latvijas tautai tik svarīgu notikumu kā valsts izveidošanu, biedrība “Latvijai 100” 16. oktobrī izsludināja  atklātu  Latvijas valsts simtgadei veltītā pieminekļa metu  konkursu.  Konkursa dalībnieki tika aicināti  objektam izvēlēties moto „SAULES MŪŽU LATVIJAI”, kas atspoguļo gan saikni ar pagātni, gan nākotnes redzējumu, kā arī pieļauj plašas interpretācijas iespējas, izvēloties gan tradicionālus, gan mūsdienīgus izteiksmes līdzekļus.

 2015.gada 23.decembrī notika komisijas sēde, kurā izskatīja konkursam iesniegtos pieteikumus.  Konkursam tika iesniegti 9 pieteikumi. Žūrijas locekļi izvērtēja iesniegtos materiālus un konstatēja, ka visi pieteikumi atbilst konkursa nolikuma prasībām un var tikt vērtēti.

Lai noskaidrotu sabiedrības viedokli, visi konkursam iesniegtie darbi ir izstādīti Vienības nama 1. stāvā – bijušajās grāmatnīcas “Globuss” telpās. Pilsētas iedzīvotāji un visi interesenti aicināti no 20. janvāra līdz 3. februārim iepazīties ar piemiņas objekta metiem, ka arī aizpildīt aptaujas anketas.  Anketas iespējams lejuplādēt Daugavpils pilsētas domes mājas lapā, kā arī saņemt pieminekļa metu izstādes vietā. Izstādes telpā  iespējams iesniegt arī aizpildītas aptaujas anketas

Turpmāk izvērtēšanas procesā tiks iesaistīti eksperti mākslas nozarē. Pieņemot lēmumu, žūrija ņems vērā gan ekspertu, gan sabiedrības viedokli.

 

Meti piemineklim "Latvijai 100" Daugavpilī

Aptaujas lapa

 

 




Atpakaļ