Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

03-12-2015

Starptautiskā invalīdu diena Daugavpilī (VIDEO)


1992. gadā ANO Ģenerālā Asambleja nodibināja Starptautisko invalīdu dienu, un tā katru gadu tiek svinēta 3. decembrī. Vārdu „invalīds” visā pasaulē izmanto ļoti reti, jo tas tiek uzskatīts par netaktisku. To cenšas aizvietot ar tādiem terminiem kā „cilvēki ar ierobežotām spējām” vai „cilvēki ar speciālām vajadzībām”. 3. decembris nav svētki, bet gan iespēja piesaistīt plašas sabiedrības uzmanību cilvēku ar invaliditāti vajadzībām, veicināt viņu sabiedrisko un sociālo integrāciju, radīt apstākļus, kuros viņi justos kā līdztiesīgi sabiedrības locekļi. Kā norāda sabiedrisko organizāciju aktīvisti, viņi jūt atbalstu no pilsētas pašvaldības puses.

Šai dienai tiek veltīts pasākumu cikls, ko Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvalde rīko kopā ar Sarkanā Krusta pilsētas nodaļu un kultūras iestādēm. Pirmā tikšanās, kurā tika prezentēta pirmās palīdzības sniegšana, notika 2. decembrī. Kā uzsvēra Sarkanā Krusta pārstāve, sertificēta pirmās palīdzības pasniedzēja Marija Kirničanska, pats vērtīgākais cilvēkam – tā ir dzīvība, bet galvenā bagātība ir veselība. Mēs par to atceramies tad, kad rodas veselības problēmas, lai gan tās var novērst saviem spēkiem un palīdzēt arī citiem.

Starptautiskajā invalīdu dienā, 3. decembrī, dažādos pilsētas mikrorajonos notika tikšanās ar Sociālo lietu pārvaldes speciālistiem. Cilvēkiem ar invaliditāti bija iespēja uz vietas saņemt konsultācijas, izsmeļošu informāciju par darbu ar klientiem, sociālās palīdzības un pakalpojumu veidiem. SLP uzskaitē ir apmēram 5 tūkstoši pilsētnieku ar speciālām vajadzībām, kuriem tiek sniegti dažādi pakalpojumi un pabalsti.

Cilvēkiem ar invaliditāti tiek piedāvāta iespēja pielāgot dzīvokļus viņu vajadzībām, saņemt pakalpojumus mājās vai sociālās aprūpes un rehabilitācijas centros. Viņu rīcībā ir arī specializētais autotransports un sociālā taksometra pakalpojumi. Ja jums, jūsu kaimiņiem vai paziņām ir nepieciešama palīdzība, droši vērsieties SLP Sociālo pakalpojumu nodaļā veciem ļaudīm un personām ar invaliditāti Vienības ielā 8, tālr.: 654 40922. Kā ierasts, 3. decembrī cilvēki ar invaliditāti bez maksas apmeklēja pilsētas muzeju un Latgales zoodārzu. Vēl viens pasākums būs paredzēts bērniem ar invaliditāti. To rīko Sarkanā Krusta Jaunatnes nodaļa 7. decembrī plkst. 17:00 klubā „Žēlsirdība” (Ventspils ielā 20).

 




Atpakaļ