Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

30-11-2015

Marka Rotko mākslas centrā atklāta Džemmas Skulmes izstāde (VIDEO)


Pagājušajā piektdienā, 27. novembrī, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā norisinājās pasākums ar īsteni kultūrvēsturisku nozīmi. Šeit tika atklāta izcilās Latvijas mākslinieces Džemmas Skulmes, kura nesen nosvinēja savu 90. jubileju, personālizstāde. Šķiet, par viņu ir zināms viss. Latviešu mākslas klasiķu – gleznotāja, teātra mākslinieka Otto Skulmes un Latvijā pirmās sievietes-tēlnieces Martas Liepiņas-Skulmes – meita. Ar diplomdarbu „Dziesmu svētki” (1949. gadā) Džemma ar izcilību pabeidza Latvijas Mākslas akadēmiju. Viņai ir bijis liels daudzums personālizstāžu gan Latvijā, gan ārzemēs. Valsts prēmijas „Tautas māksliniece” laureāte, daudzus gadus vadījusi Latvijas Mākslinieku savienību, Latvijas Mākslas akadēmijas Goda locekle un Goda doktore, Augstākās Padomes deputāte, aktīva Atmodas dalībniece, viena no pirmajām Tautas frontes figūrām. Taču reti kuram ir zināms, kā strādāja glezniecības meistare un ar kādu saturu piepildīja savus mākslas darbus.

Ekspozīcija sastāv no vairākām daļām, un tajā ir iekļauti darbi, kas radīti sākot no 50.-to gadu vidus līdz mūsdienām – laika periodā, kas valstī un sabiedrībā notiekošo procesu ziņā bija dramatisma un izaicinājumu pilns. Izstādei ir simbolisks nosaukums „Viela un forma. Patoss un rezignācija”. Uz jautājumu, kas ir primārs un kas – sekundārs, pati autore atbild, ka viens pastāvīgi mijas ar otru. Jo patētika ir saistīta ar tai sekojošu pašuzupurēšanos, kurai seko augšāmcelšanās.

Aiz katras gleznas slēpjas savs stāsts, kas ir nesaraujami saistīts ar valsts un pašas autores likteni. Kā piemēru gleznotāja minēja oficiāli atzīto reālistisko un meistarīgi uzgleznoto kluso dabu un noraidīto pašportretu ar vīru. Padomju laikā tas tika atzīts par nepiedienīgu. Spēku un iedvesmu māksliniecei deva nepārejošās cilvēciskās vērtības un pats cilvēks. Iespaidus par izstādi papildināja arī meitas Martas Skulmes dzejas krājuma prezentācija. Savā jubilejas gadā Džemma Skulme ieguva „Gada rīdzinieces” titulu un tika apbalvota ar Latvijas Zinātņu akadēmijas Cicerona balvu. Izstādes atklāšanā piedalījās arī Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis, kurš apsveica gleznotāju viņas dzimšanas dienā. Mērs atzinās, ka ir pazīstams ar mākslinieces daiļradi kopš bērnības. Jau tad Skulmes gleznas viņu valdzināja ar krāsu un tēlu spilgtumu un emocionālo piesātinātību. Daugavpils mākslas centrā māksliniece ir pirmoreiz, un vērienīgais projekts viņu patīkami pārsteidza.

Ekspozīcijā ir iekļauti darbi, kas glabājas Nacionālajā mākslas muzejā, Latvijas Mākslinieku savienības krātuvē, privātkolekcijās un Džemmas Skulmes personīgajā kolekcijā. Izstāde būs atvērta līdz 2016. gada 17. janvārim.

 




Atpakaļ