Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

27-11-2015

Jaunie pašvaldības noteikumi palīdzēs privātmāju īpašniekiem pieslēgties ūdensvadam un kanalizācijai (VIDEO)


26. novembrī Daugavpils pilsētas domes sēdē deputāti izskatīja un apstiprināja jaunus saistošos noteikumus „Par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai”. Saistošo noteikumu izstrādi paredz Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums, kurš stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī. Līdz šim likumdošana neļāva pašvaldībām sniegt finansiālu atbalstu privātām mājsaimniecībām šīs problēmas risināšanai, taču tagad šāda iespēja ir.

Daugavpilī ir vairāki iemesli noteikumu pieņemšanai. Pilsētas 740. jubilejas gads uzņēmumam „Daugavpils ūdens” ir zīmīgs ar diviem notikumiem: 20 gadi kopš pilsētas ūdenssaimniecības starptautiskā investīciju projekta realizācijas un vērienīga Eiropas Kohēzijas fonda projekta trešās kārtas noslēgums 2015. gadā, kura kopējā vērtība bija aptuveni 21 miljons eiro. Četru gadu projekta realizācijas laikā 8 pilsētas mikrorajonos ir uzbūvēti un rekonstruēti ūdensvada un kanalizācijas tīkli aptuveni 95 km garumā, uzbūvētas 20 sūkņu stacijas, notekūdeņu rezervuārs pilsētas Centrālajā parkā, ir modernizēti vairāk nekā 20 km esošo maģistrālo cauruļvadu, tai skaitā kanalizācijas kolektori un dīķeri pāri Daugavas un Lauceses upēm. Un tie nebūt nav visi paveiktie darbi, kas palīdzēja uzlabot apkārtējās vides stāvokli, samazināt ūdens zudumus un uzlaboja uzņēmuma pakalpojumu kvalitāti un pieejamību. Projekta trešās kārtas galvenais mērķis bija nodrošināt iespēju iespējami vairāk mājsaimniecībām pieslēgties centrālajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai.

Šobrīd centrālajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai ir pieslēgti tikai 15% namīpašumu. Šādas situācijas galvenais iemesls ir tas, ka projektēšana un būvniecība ir diezgan dārga: sākot no 1000 eiro, atkarībā no attāluma no pieslēguma vietas līdz mājai, inženierkomunikāciju garuma, darbietilpības un citiem faktoriem. Vairums no privātmāju sektora iedzīvotājiem šādu pakalpojumu nevar atļauties, tagad viņiem palīdzēs pašvaldība. Līdzfinansējumu 100% apmērā, taču ne vairāk kā 3 000 eiro, saņems 1. grupas invalīdi, daudzbērnu ģimenes, trūcīgie un maznodrošinātie pilsētnieki. 55% no izmaksām, taču ne vairāk kā 1 500 eiro, Dome segs tiem iedzīvotājiem, kuriem jau ir izstrādāts un apmaksāts projekts. Pārējiem pašvaldības līdzfinansējums paredzēts 50% apmērā viena nekustamā īpašuma objekta pieslēgšanas izmaksu segšanai, taču ne vairāk kā 1 500 eiro.

Nepieciešamais līdzfinansējums darbu veikšanai tiks paredzēts pilsētas budžetā 2016. gadam.  Uzņēmuma „Daugavpils ūdens” pienākums būs pieņemt pieteikumus, administrēt un koordinēt procesu, bet galīgo lēmumu par konkrētu summu piešķiršanu pieņems Īpašuma komiteja. Atgādinām, ka jaunais Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī. Pašvaldības saistošie noteikumi stāsies spēkā pēc saskaņošanas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un to publicēšanas „Latvijas Vēstnesī”.

 




Atpakaļ