Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

26-11-2015

Skolām streika laikā ir jāuzņem skolēni (VIDEO)


Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība 27. novembrī rīkos vienas dienas brīdinājuma streiku, izvirzot divas galvenās prasības – darba samaksas palielināšana visiem nozarē strādājošajiem, īpaši mazajās skolās un bērnudārzos, un finansējuma palielināšana augstākajai izglītībai un zinātnei.

Nākamā gada budžetā šiem mērķiem jau ir rezervēti 9 miljoni eiro. Taču Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība uzskata, ka šis pieaugums ir nepietiekams un ir nepieciešami vēl 15 miljoni eiro. Kādiem konkrēti mērķiem? Atbilde uz šo jautājumu ir atrodama presē publicētajās arodbiedrības prasībās. Skolotāju alga ir atkarīga no stāža, izglītības un citiem faktoriem. Ministrijas piedāvātā viszemākā likme ir 760 eiro, arodbiedrības prasība – 800 eiro. Skolotājiem ar visaugstāko kvalifikāciju ministrija piedāvā par vienu slodzi 1000 eiro, savukārt arodbiedrība uzstāj uz 1050 eiro. Vislielākā atšķirība ir tādās profesijās kā skolas bibliotekārs, skolotāja palīgs un citās. Piemēram, bibliotekāriem ministrija ir gatava maksāt 550 eiro mēnesī, bet arodbiedrība uzstāj uz 760 eiro lielu algu. Taču visvairāk arodbiedrības pārstāvjus uztrauc augstskolu vadītāju atalgojums. Viņiem pieprasa palielināt algu no 1410 eiro līdz 1835 eiro. Arodbiedrība pieprasa arī saglabāt tās skolas, kurās ir līdz 100 skolēniem. Ir arī strīdi par to, vai viens skolotājs var strādāt divas slodzes vai arī ir jāpiedāvā vakances augstskolu absolventiem. Dažādi viedokļi ir arī par jautājumiem, cik stundas ir jāvelta klases audzināšanas stundām, cik – stundu sagatavošanai.

Tomēr, lai arī 7. decembrī tika plānota kārtējā sēde par skolotāju darba samaksas modeļa apspriešanu, arodbiedrība aicināja skolas streikot.

16 pilsētas vispārizglītojošās izglītības iestādes piedalīsies streikā. Daži vecāki ir saņēmuši paziņojumus par to, ka šajā dienā stundas nenotiks. Tomēr arodbiedrība oficiālā vēstulē informēja pilsētas Domi par to, ka 27. novembrī visām vispārizglītojošajām izglītības iestādēm ir pienākums uzņemt bērnus. Tā ir arī Izglītības pārvaldes prasība.

Tas nozīmē, ka stundas nenotiks, taču skolām būs jānodarbina tie bērni, kas uz skolu tomēr atnāks.

 




Atpakaļ