Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

25-11-2015

Zviedrijas dienas Daugavpilī: tikšanās, konkursi, izstādes (VIDEO)


No 24. līdz 27. novembrim Daugavpilī norisinās tradicionālās Zviedrijas kultūras dienas. Nedēļu atklāja Daugavpils pilsētas pašvaldības vadītāju tikšanās ar Zviedrijas vēstniecības Latvijā pārstāvjiem un Mūtalas pilsētas delegāciju, ko vadīja jaunais pilsētas mērs Elias Georges. Mūtala ir viena no pirmajām Daugavpils sadraudzības pilsētām. Sadarbības līgums tika noslēgts 1998. gadā, un šajā laikā starp abām pašvaldībām ir izveidojušās ciešas draudzības un partnerības saites dažādās jomās, piemēram, kultūras, izglītības un zinātnes, tūrisma jomā. Izteicis gandarījumu par sasniegto, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis iezīmēja partnerības attīstības perspektīvas.

Daugavpilī viesi no Mūtalas bija ieradušies pirmo reizi, tāpēc ar interesi noklausījās prezentāciju un bija patīkami pārsteigti par pilsētas dinamisko attīstību. Iepazīstoties ar Zviedrijas pilsētu, izrādījās, ka abām pilsētām ir daudzas kopīgas sociāli ekonomiskās problēmas, kā arī pieredzes apmaiņas iespējas to risināšanai.

Mūtalā ir visaugstākais jauniešu bezdarba līmenis Zviedrijā, tāpēc jauniešu nodarbinātības problēmu pašvaldība risina, audzinot jaunatni uzņēmējdarbības garā un veidojot mazus uzņēmumus, kuros strādā 2-3 darbinieki. Jāatzīmē, ka šis pilsētas ekonomikas sektors attīstās visstraujāk.  Mūtalas plānos ir nākotnē palielināt uzņēmumu skaitu no 4 000 līdz 4 500. Mūtala ir pilsēta pie ezera ar attīstītu tūrisma industriju. Tāpat kā Daugavpils, sadraudzības pilsētas Zviedrijā mērķis ir tūristu plūsmas palielināšana.

Tomēr, galvenais augsto viesu vizītes mērķis bija piedalīties Daugavpilī notiekošajās Zviedrijas kultūras dienās. Galvenos pasākumus jau 12.-to gadu rīko Daugavpils Universitāte ar Zviedrijas vēstniecības Latvijā un Zviedru institūta atbalstu. 24. novembrī tika atklāta Evereta Karlsona, viena no visslavenākajiem 20. gadsimta māksliniekiem – karikatūristiem, darbu izstāde. Viņš darbojās politiskās satīras jomā un ir plašāk pazīstams ar pseidonīmu EWK. Tā ir nosauks arī viņam veltītais muzejs, kas tika atklāts 2009. gadā Zviedrijas pilsētas Norčēpingas Darba muzeja telpās.

Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes zinātniskie darbinieki ir sarīkojuši piecus dažādus konkursus bērniem un jauniešiem ar vienotu nosaukumu „Citādais mums līdzās”. Jaunākā vecuma bērni iesūtīja zīmējumus, nedaudz vecāki – esejas, fotogrāfijas vai īsmetrāžas filmas, bet studenti – zinātniskos darbus. Visaktīvākie bija jaunākie konkursa dalībnieki, no viņiem tika saņemti vairāk nekā 300 zīmējumi, kas veltīti zviedru rakstnieces Astrīdas Lindgrēnas grāmatas „Pepija Garzeķe” izdošanas 70. gadadienai.

Konkursu laureātus organizatori apbalvoja ar diplomiem un dāvanām. Zviedrijas dienu programmas ietvaros norisinās arī filmu festivāls un vairāku izstāžu atklāšana. Viena no tām – „Zviedrija no putna lidojuma” – tika atklāta Marka Rotko mākslas centrā. Tajā ir apskatāmas Krievijā dzimušā zviedru fotogrāfa un lidotāja Dmitrija Karpenko fotogrāfijas. Panorāmas skati atklāj autora otrās dzimtenes skaistumu. Izstādes Daugavpils Universitātē (Vienības ielā 13) un Marka Rotko mākslas centrā būs atvērtas līdz decembra vidum.

 




Atpakaļ